PŘEHLED: Příští rok se zřejmě zvýší a zkrátí rodičák, pořád patří mezi nejdelší v Evropě

Rodičovský příspěvek, jehož navýšení ve třetím čtení schválili poslanci, je částka, na kterou mají nárok všichni rodiče, kteří pečují o malé dítě. Ze současných 300 tisíc se zvýší na 350 tisíc.  

Navýšení se v případě schválení Senátem a následném podpisu prezidenta dotkne rodičů všech dětí, které se narodí po 1. lednu 2024

Rodičovský příspěvek by se také měl nově zkrátit pouze na maximální dobu tří let. Čerpat ho totiž dosud bylo možné až do čtyř let vychovávaného dítěte, což si mohl žadatel rozložit podle svého uvážení.  

Debata o dvojčatech 

Mezi koaličními politiky se před schválením ale vedla debata o výši zvýšení příspěvku pro rodiče dvojčat a vícerčat. Podle původního vládního návrhu by se v případě narození dvojčat zvyšoval příspěvek jako nyní o polovinu, tito rodiče by tak dostali 525 tisíc korun. 

Část koaličních poslanců z KDU-ČSL a STAN ale v pozměňovacím návrhu prosazovala, aby bylo pro rodiče dvojčat a vícerčat upravneo navýšení na sto procent částky, v tom případě by tak činil 700 tisíc korun. To nicméně nakonec neprošlo. 

Vláda zmiňuje, že po změně bude ze státního rozpočtu tento výdaj stát 0,4 miliardy korun v příštím roce. "Navýší-li se tedy celková částka rodičovského příspěvku o 50 000 korun pro děti narozené od 1. 1. 2024, budou činit vícenáklady v roce 2024 0,4 miliardy korun, v roce 2025 2,2 miliardy korun, v roce 2026 čtyři miliardy korun a další roky 5,5 miliardy korun ročně," uvedl ve Sněmovně při projednávání návrhu ve druhém čtením ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

[chooze:article;value:523277]

Nápor na mateřské školy 

Zvýší se tak povinné neboli mandatorní výdaje státu. Podle analytičky Lindy Kunertové by nárůst výdajů ze státní pokladny o několik miliard měly částečně pokrýt odvody a daně části rodičů a rodiček, kteří se vrátí do práce. "Není ale ještě jisté, do jaké míry to bude, je totiž třeba současně co nejrychleji posílit předškolní péči. Jedná se o nutný krok, protože dnešní inflační doba je vůči rodinám, i těm pracujícím, natož těm s výpadkem příjmu kvůli péči o děti, nekompromisní," varuje analytička. 

Právě před zahlcením už tak plných školek varují jejich ředitelé. Nápor se totiž zvýší v době, kdy už nyní v mateřských školách chybí zhruba 20 tisíc míst. "Města a obce dlouhodobě požadují, aby vláda uvolnila dostatek peněz pro předškolní zařízení," stěžovala si pro televizi Nova ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková. 

Zkrácení doby čerpání příspěvku

Zkrácení doby čerpání rodičovského příspěvku ale už loni doporučovala Národní ekonomická rada vlády (NERV). Podle ní zkrácení o rok sníží státní výdaje a může přinést do státního rozpočtu až o sedm miliard navíc. 

Česko je totiž zemí s jednou z vůbec nejdelších možností čerpání rodičovského příspěvku v Evropě. "Ve výši příspěvku jsme někde kolem mezinárodního průměru, s Velkou Británií či Belgií s téměř nulovým příspěvkem na jedné straně a třeba Švédskem na straně druhé," vysvětluje Kunertová. "V jiných zemích je třeba na rodičovskou vyhrazena v souhrnu porovnatelná částka, ale rodiny ji mohou čerpat po kratší časový úsek, což často v přepočtu na měsíc dělá tamější systémy 'štědřejší'," dodává. 

[chooze:article;value:519263]

Návrhy opozice 

Podle opozičních politiků je ale navýšení příspěvku o 50 tisíc malé, a chtěli tak prosadit zvýšení na 400 tisíc. Místo navýšení o 100 tisíc navrhla poslankyně Lucie Šafránková (SPD) i kompromisní zvýšení rodičovské o 90 nebo 60 tisíc, ani jeden návrh ale neměl dostatečnou podporu. "Předkládám devět pozměňovacích návrhů," avizovala před třetím čtením. 

Během druhého čtení například i přes výhrady k vládnímu návrhu zmínila koaliční místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti), že o tolik podle ní "rodičák" zvýšit nejde kvůli schodku státního rozpočtu, a navrhovala, aby se příspěvek pravidelně valorizoval. Na tom se však poslanci neshodli. 

Mateřská se nemění

Pro budoucí rodiče se ale nezmění podoba takzvané peněžité pomoci v mateřství, tedy mateřské, která rodičovskému příspěvku předchází. Tento příspěvek se vyplácí prvních šest měsíců péče o dítě a zahrnuje se do něj i šest až osm týdnů před očekávaným termínem porodu. Výška mateřské činí 70 procent základu příjmu. 

Naše Česko s mluvčí MPSV Evou Davidovou o on-line žádosti o rodičovský příspěvek (8/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.