PŘEHLED: Sháníte ovoce a zeleninu? Samosběry v Česku jsou v plném proudu

Praha a Středočeský kraj

Farma Vraňany

V plném proudu jsou samosběry ve Vraňanech. A zatímco sezona jahod pomalu, ale jistě končí, ta okurková teprve začíná. Lidé si mohou navíc přijet natrhat ještě také hrášek. Nesbírá se ale každý den, je proto dobré se dopředu informovat, farma průběžně termíny zveřejňuje.

Cena za vlastnoručně nasbírané jahody je 80 korun za kilogram, pokud si ale lidé nasbírají méně než tři kila, bude jim naúčtováno 100 Kč/kg. Za kilo hrášku pak lidé zaplatí 70 korun, v případě okurek je cena 25 korun za kilogram.

www.farmavranany.cz

Berry servis, s. r. o.

Už brzy by se zájemci mohli dočkat samosběru malin a ostružin na farmě v Břežanech. Majitelé ale upozorňují, že dříve než 11. srpna však pravděpodobně neodstartuje. O začátku samosběru i ceně proto budou ještě informovat na webu nebo sociálních sítích.

www.berryservis.cz

[chooze:article;value:512161]

Farma Dryák

Řada samosběrů proběhne nedaleko Slaného. Lidé si budou moci přijít nasbírat na pole v Osluchově okurky, cena je 35 Kč/kg. Ve Vítově se pak budou sbírat třešně, kdy kilogram vyjde na 50 korun, a česnek. Za ten zájemci zaplatí 100 korun za kilogram. Termínů je tento týden rovnou několik a sbírat se bude vždy od 9:00 do 16:00.

www.farmadryak.cz

Jihočeský kraj

Ovocnářství Steinocher

Natrhat třešně si lidé mohou přijet do Třebanic na Prachaticku, a to každý den od 8:00 do 17:00. Majitelé však doporučují si předem zavolat. Cena samosběru je 55 korun za kilogram. Více informací zájemci naleznou na facebooku.

Plzeňský kraj

Jahodárna Klatovy

Do klatovské jahodárny je možné přijet na samosběr jahod a hrášku. Trhá se od 8:00 do 18:00 vždy ve stanovené termíny. Cena je 70 korun za kilo.

www.jahodyklatovy.cz

Karlovarský kraj

Jahody Funck

Samosběr jahod stále probíhá také na poli v Nedbanicích u cyklostezky za restaurací u Zlaté podkovy. Cena za kilo ovoce je 70 korun.

www.jahodyodrava.cz

Jahodárna Šabina

Jahůdky stále rostou i v Jahodárně Šabina. Samosběr proběhne v pátek od 8:00 do 17:00. Kilo lahodných plodů stojí 75 korun. Další informace jsou dostupné na facebooku.

Ústecký kraj

Žatecká farma

Na farmě mezi Žatcem a Radíčevsí aktuálně probíhají samosběry česneku. Ten vyjde sběrače na 99 korun za kilo.

www.zateckafarma.cz

[chooze:article;value:511416]

Jahodárna Brožany nad Ohří

Lidé mají poslední možnost sami si nasbírat česnek v Brožanech nad Ohří. Cena za kilo je 100 korun. Dorazit zájemci mohou v sobotu a v neděli vždy od 8:00 do 12:00.

www.jahodarnabrozany.cz

Liberecký kraj

Sempra Turnov

Poslední letošní samosběr jahod v Turnově proběhne v sobotu od 7:00 do 12:00. Cena je už nyní snížená a zájemci zaplatí 60 korun za kilogram.

www.sempra-turnov.cz

Královéhradecký kraj

Ovocnářská farma Kareš

Od čtvrtka začal samosběr třešní v Ovocnářské farmě Kareš v Ostroměři. V případě zájmu však lidé mají předem zavolat na číslo 777 711 870. Za kilo ovoce zájemci zaplatí 50 korun.

www.karesovoovoce.cz

Pardubický kraj

Statek Malejov

Pokud se předem domluvíte, můžete vyrazit na samosběr okurek nakládaček na statek v Zámrsku na Orlickoústecku. Cena za kilo je 20 korun. Objednat se lidé mohou na telefonním čísle 777 024 550.

www.statek-malejov.cz

[chooze:article;value:508705]

Farma Drahoš

Vyrazit na farmu v Dolním Újezdě na Svitavsku můžete na samosběr česneku. Termínů je hned několik, a to v pátek od 13:00 do 18:00 a v sobotu od 7:00 do 12:00. Za kilo česneku s natí lidé zaplatí 100 korun, bez natě stojí kilo 150 korun.

www.farmadrahos.cz

Vysočina

Zahradnictví Samšín

Na Borůvkové farmě Samšín na Pelhřimovsku už přijímají objednávky na samosběry. Za kilogram bobulek sběrači zaplatí 140 kilo. Zájemci, kteří budou chtít už natrhané borůvky, dají od 190 do 200 korun podle množství.

www.zahradnictvi-samsin.cz

Jihomoravský kraj

Jahodárna Dostálovi

Samosběr superpozdní odrůdy jahod proběhne o víkendu v brněnském Podolí, a to vždy od 10:00 do 18:00. Platba je možná pouze v hotovosti a kilo vlastnoručně nasbíraných jahod stojí 75 korun.

www.jahodarny.cz

Olomoucký kraj

Samosběr zeleniny Vojnice

Od poloviny srpna odstartuje samosběr zeleniny na farmě Ladislava Kašpara ve Vojnicích na Olomoucku. Lidé si budou moci vybrat z mnoha druhů. K dostání budou například kedlubny, pórek, cibule a další plody. Ceny budou dostupné na webu.

www.samosberzeleninyolomoucvojnice.cz

Zlínský kraj

Jahody z Holešova

V Holešově byl nyní samosběr jahod pozastaven a začne zase v sobotu od 8:00. Cena za kilogram bude ještě upřesněna, nicméně na místě se platí pouze hotově. Sbírání je možné navíc jen do košů, které si lze koupit na místě za 20 korun za kus.

www.jahodyzholesova.cz

[chooze:article;value:505465]

Borůvková farma Postoupky

Borůvky už prodávají také na farmě v Postoupkách na Kroměřížsku. Cena těch natrhaných je 220 korun za kilo. O případném samosběru budou ale majitelé ještě informovat.

www.farmaboruvka.cz

Moravskoslezský kraj

Zahradní centrum Komárov

Lidé si mohou přijet do Komárova natrhat černý i červený rybíz. Cena za kilo je 29 korun.

www.zc-komarov.cz

Farma Lička

Samosběr nejen ovoce, ale i zeleniny probíhá každý rok také na farmě v Sedlnicích na Novojičínsku. Nasbírat si tam můžete nejrůznější druhy. Na pobočce v Rychalticích je pak možné natrhat třešně a začínají také maliny. Ceny jsou dostupné na webu.

www.farmalicka.cz

Obchody šidí zákazníky. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.