PŘEHLED: Snížení DPH má zlevnit jídlo. Některé řetězce ceny snižují už nyní

Sazba DPH u potravin od ledna klesne o tři procentní body na 12 %. Jedná se o jedno z opatření v rámci úsporného balíčku vlády. Nově navíc budou místo tří sazeb jen dvě, a to 21% a 12%. Sníženou daň z přidané hodnoty by tak měli zohlednit v cenách pro zákazníky i obchodníci. Někteří však začali zlevňovat už nyní.

Penny Market

Jedním z obchodů, které se rozhodly promítnout pokles DPH do cen už od 1. prosince, je Penny Market. "Rozhodli jsme se našim zákazníkům toto snížení cen přinést jako vánoční dárek už před svátky a tyto snížené ceny jim nabídneme už po celý prosinec. Lidé nemusí mít obavy, že bychom tuto cenu nějak okamžitě zaokrouhlovali. Jsme a budeme transparentní a počítáme ceny na haléře," sdělil vedoucí strategického marketingu Penny Vít Vojtěch.

[chooze:article;value:530711]

Zákazníkovi je následně sleva na produkty, kterých se snížení DPH týká, započtena až u pokladny. Navíc ale ne každému. "Dostanou ji všichni držitelé všech typů Penny karet, kteří předloží speciální kupón. Ten najdou v našich letácích, na našich sociálních sítích, na našem webu nebo v samostatné aplikaci Penny. Na všechny nákupy v průběhu prosince pak dostane tento zákazník slevu, když bude mít jeden kupón, který může používat opakovaně po celý měsíc na všechny nákupy," vysvětlil Vojtěch.

Lidé, kteří kartičky nemají, o ně mohou při placení nákupu požádat. Následně je pak mohou bez jakékoliv registrace okamžitě uplatnit. Snížení cen se týká mimo jiné i produktů v akčních nabídkách. Na cenovkách ale do konce roku budou ještě uvedeny ceny dle aktuálně platné DPH. To se pak od ledna změní.

"Zatímco v prosinci zlevňujeme potraviny všem našim věrným zákazníkům, od ledna promítneme změny DPH tak, jak vláda rozhodla, do celého sortimentu. Co můžeme našim zákazníkům slíbit, je to, že v průběhu ledna neplánujeme zvyšování cen potravin, například v souvislosti se zdražováním energií," ubezpečil Vojtěch.

Tesco

K podobnému kroku se uchýlilo také Tesco, které od tohoto týdne u vybraných potravin snížilo ceny. "Nečekáme na leden, kdy začne platit nižší DPH na potraviny, ale již od tohoto týdne u 100 vybraných potravin snižujeme ceny. Po Novém roce budeme v této aktivitě pokračovat a chceme našim zákazníkům nižší sazbu DPH promítnout do cen dalších výrobků," slíbil produktový ředitel Tesco pro Českou republiku Pavol Halász.

[chooze:article;value:532129]

Zlevnění se týká sortimentu od čerstvých i trvanlivých potravin, od pekárenských a mléčných výrobků, přes těstoviny, rýži, hotová jídla, přísady na pečení až po snacky a cukrovinky.

"Týká se to výrobků privátních značek Tesco, které jsou pro stále více zákazníků cenově i kvalitativně výhodnou alternativou značkových produktů. Výběr komunikujeme v rámci aktuálního letáku," nastínila mluvčí Tesca Iva Pavlousková.

Lidl

Zákazníci Lidlu se zlevnění dočkají až od 2. ledna 2024. Ceny se sníží ale nejen u těch výrobků, u kterých sazba klesne na 12 %.

"Navíc k tomu Lidl zlevní více než 1 000 produktů 3% slevou ze sazby daně. Daňová sazba se tak u více než 1 000 produktů napříč sortimentem sníží z 15 na 9 %," informovala společnost. Jedná se o akci nazvanou "Přesilovka proti inflaci". Týkat se bude například čerstvého masa a ryb, uzenin, mléčných produktů, mléka, pečiva či dětské výživy a krmiva pro domácí mazlíčky.

"Chceme podpořit české zákazníky a zároveň tak bojovat s inflací. Jsme si vědomi toho, že inflace je pro české domácnosti velkou zátěží. Proto jsme se rozhodli pro tento krok, který by měl zákazníkům pomoci snížit náklady na jejich každodenní nákupy," řekl jednatel společnosti Lidl odpovědný za nákup Zoltán Nepp.

[chooze:article;value:532650]

Kaufland

Od Nového roku se dočkají také lidé, kteří nakupují v Kauflandu. "Změny v sazbách DPH samozřejmě promítneme do cen produktů ve prospěch našich zákazníků," informovala mluvčí společnosti Renata Maierlová.

Globus

Se snížením sazby DPH počítá v novém roce také Globus. "Nehodláme slevové akce spojené s Vánocemi a koncem roku účelově jinak pojmenovávat a nasedat tím na aktuální vlnu. Zároveň platí náš závazek, že při prvním novoročním otevření 2. 1. zákazníci naleznou potraviny, kterých se snížení DPH týká, levnější minimálně o 3 % oproti konci roku (s výjimkou zboží, u něhož se závěrem roku zároveň skončí akční nabídka)," informovala mluvčí Globusu Aneta Turnovská.

Češi si oblíbili nákupy v Německu. Více se dozvíte v následující reportáži (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.