PŘEHLED: Stovkám lidí hrozí výpovědi. Česko navíc řeší vážný problém

"V měsíci březnu 2024 nahlásilo hromadné propouštění 16 zaměstnavatelů. Celkově bylo nahlášeno propouštění 1112 osob," sdělil TN.cz mluvčí Úřadu práce ČR Martin Bušo.

Oproti předchozímu měsíci se tak situace zhoršila. Počet zaměstnavatelů, kteří plánují propouštět, se meziměsíčně zvýšil (o 5). Stejná je pak situace i v případě lidí, kteří mohou dostat výpověď. I tam se číslo meziměsíčně zvedlo (o 532).

[chooze:article;value:548404]

Nejhorší to je aktuálně v Ústeckém kraji, kde by o práci mohlo přijít 266 lidí z pěti podniků. Za ním následuje Liberecký kraj, kde propouštět 132 zaměstnanců plánují dvě firmy, a Středočeský kraj. Tam výpověď může dostat 130 lidí od čtyř zaměstnavatelů.

Podle úřadu je ohroženo několik profesí. Jedná se především o pomocné pracovníky v oblasti těžby, stavebnictví, výroby, dopravy a v příbuzných oborech, kovodělníky, strojírenské dělníky a obsluhu stacionárních strojů a zařízení.

Je důležité upozornit, že v případě zaměstnavatelů nejde o prostý součet, co se týče celkového počtu. Jeden zaměstnavatel totiž může propouštět ve více krajích. V celkovém souhrnu je ale následně uveden jen jednou.

Jak upozorňuje úřad, jedná se zatím jen o záměr. Zda lidé nakonec skutečně výpověď dostanou, se bude odvíjet od situace nejen na pracovním trhu, ale i u samotného zaměstnavatele. "K hromadnému propouštění dochází zpravidla v řádu několika měsíců, navíc k němu nemusí vždy dojít nebo se může propouštění dotknout jen části z původně deklarovaného počtu zaměstnanců," vysvětlil Bušo.

Odstartovaly sezónní práce

Oproti únoru však míra nezaměstnanosti v Česku klesla, a to ve všech krajích. "Úřad práce České republiky evidoval k 31. 3. 2024 celkem 288 623 uchazečů o zaměstnání, o 7 484 méně než v únoru a o 15 145 více než v březnu 2023," nastínil pracovní úřad.

Ke zlepšení situace napomohlo teplé počasí. "Do celorepublikového vývoje nezaměstnanosti se v březnu již výrazně promítly začínající sezónní práce, například ve stavebnictví. K podnikání se také začaly vracet osoby samostatně výdělečně činné, které v zimě přerušily činnost a zvolily evidenci na úřadu práce," uvedl ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

[chooze:article;value:547473]

Navzdory tomu se však Česko potýká s velkým problémem. Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání je totiž stále vyšší, než je počet registrovaných volných pracovních míst. V březnu to bylo o 19 963.

"Máme sice nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, stagnuje ale počet evidovaných volných míst, který zůstal už čtvrtý měsíc po sobě prakticky stejný a který je stále nižší než počet uchazečů o zaměstnání v naší evidenci. O to důležitější je, aby se lidé snažili průběžně vzdělávat i rekvalifikovat. Je to nezbytné, aby získali lepší zaměstnání a mohli si vydělat víc. Trh práce se stále rychleji mění a s tím i poptávka po nových kompetencích a znalostech," doplnil Krištof.

​Inspektoři se zaměří na bezpečnost práce a nelegální zaměstnávání, slíbil ministr. Podívejte se na tiskovou konferenci (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.