PŘEHLED: Strany odhalily, jaká by měla být budoucnost důchodů v Česku

Po schválení snížené valorizace důchodů se rozjela debata o způsobu navyšování důchodů v nadcházejících letech a také ohledně důchodové reformy. Mezi často zmiňovaná hesla patří také věk odchodu do důchodu nebo minimální důchod.

Redakce TN.cz se proto rozhodla oslovit zástupce všech stran v Poslanecké sněmovně s pěti otázkami ohledně těchto a dalších témat. Z vládní koalice otázky zodpověděly tři strany (KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti), STAN svou představu odmítlo sdělit a ODS se nijak nevyjádřila.

Z opozice své odpovědi zaslala SPD. Hnutí ANO sice na výzvu reagovalo, ale jen komentářem, aniž by zodpovědělo jedinou otázku. Případné později dodané odpovědi od stran, které je neposkytly, budou zveřejněné v tomto článku.

[chooze:article;value:496173]

Věk odchodu do důchodu

Lidovci, Piráti a SPD odmítli navyšování věku odchodu do důchodu, TOP 09 spíše než určitou věkovou hranici preferuje garantovanou průměrnou délku dožití v důchodu.

Podle ekonoma Dominika Stroukala, který je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV), je ale navýšení věku odchodu do důchodu ekonomicky nevyhnutelné. "Ale musí jít ruku v ruce s reformou zdravotnictví, kde budeme více motivováni k prevenci a péči o své zdraví," doplnil.

Jak poznamenala ekonomka se zaměřením na pracovní trh Linda Kunertová, reforma důchodů je sice na místě, ale už teď je pozdě. "Kdyby se jí strany, nyní křičící z opozice, zhostily v potřebném časovém limitu, nemuseli bychom nejspíš něco jako posunování důchodového věku řešit," uvedla.

"Posunování důchodového věku je skutečně scénář, který si nikdo nepřeje. Vláda by měla nyní investovat veškeré úsilí do toho, aby změny stávajícího systému nebyly jenom nějaké kosmetické úpravy, ale aby podnikla kroky, které mají šanci důchody reálně stabilizovat. Důchodový kolaps je bohužel symptomem toho, že u nás sociální politika není brána vážně, ačkoliv má obrovské ekonomické dopady na životy všech občanů," okomentovala.

[chooze:poll;value:d12bf45e9eca361125799c5674cd2a6e2494cd7e;layout:tn_nova]

Minimální důchod

Piráti, TOP 09 a SPD podporují vznik takzvaného minimálního důchodu, lidovci jej ve své odpovědi ani nepodpořili, ani nevyloučili. Zatímco Piráti a TOP 09 jeho výši neuvedli, podle SPD by měl být na úrovni minimální mzdy. Ta je v současnosti 17 300 korun.

Ačkoliv Stroukal chápe jeho ekonomickou logiku, varuje před tím, že v politické praxi by se mohlo jednat o katastrofu. "Jen si představme, jak by se politici před volbami předháněli v tom, kdo dá jak vysoký minimální důchod," vysvětlil svůj pohled na věc.

[chooze:poll;value:abbf437e6a6d085309c9e792a1ba0fccf0ccc19f;layout:tn_nova]

Valorizace důchodů

Lidovci nechtěli optimální valorizační schéma komentovat, jelikož je ještě v jednání. Podle TOP 09 musí vycházet jednak ze spotřebitelského koše důchodců, jednak ale musí být dlouhodobě ufinancovatelné. Piráti by si přáli pozvolnější valorizaci, přesnou míru ale nesdělili. SPD chce, aby se všechny důchody zvedaly o stejnou částku, u průměrného důchodu by to byla výše inflace.

Podle Stroukala by se měla zohlednit celá výše inflace, ale bylo by vhodné se vrátit ke třetině růstu reálných mezd tak, jak tomu bylo před rokem 2017. Nyní se podle zákona navyšuje o půlku růstu reálných mezd. "Zároveň by se měl zohledňovat i pokles reálných mezd, což je nepopulární, ale jediné fér," dodal.

Kunertová je pro posílení principu solidarity. Podle ní nesmíme dopustit, aby se navyšování pomocí valorizací vyplatilo více penzistům s obecně vyššími příjmy. "Řešením je posouvání se směrem k dobrovolným kontribucím do investičních fondů, a to od určité příjmové roviny. Tahle možnost u nás je, ale hraje velice omezenou roli v porovnání s jinými zeměmi," srovnala.

Navrhuje větší podporu lidí, a to zejména těch s vyššími příjmy, aby investiční fondy využívali: "Tím můžeme ulehčit tíhu toho státního pilíře, který garantuje nějakou výši důchodu všem. Zároveň je ale třeba najít rovnováhu mezi tím ulehčením systému a tím, aby penzisté odkázaní jen na státní garantovaný důchod nebyli příliš znevýhodněni, protože v momentě, kdy by systém zkolaboval, by jim nezůstalo nic."  

[chooze:poll;value:2a6a205e9eaaa42f81282e8649aa22e3a8326961;layout:tn_nova]

KDU-ČSL
odpovídal místopředseda klubu Jiří Navrátil

Měl by se zvednout věk odchodu do důchodu? Případně na kolik, nebo jaká je nepřekročitelná horní hranice? Věk odchodu do důchodu by měl podle nás záviset na několika faktorech, mezi něž patří například náročnost profese, které se daný člověk během svého života věnoval, věk, v němž vstoupil na trh práce, nebo měnící se délka dožití. I z tohoto důvodu s plošným zvyšováním věku odchodu do důchodu nepočítáme a s podobným návrhem ani nepracujeme.
Jaké by bylo optimální valorizační schéma? Mělo by se navýšení důchodů vždy pevně držet úrovně inflace, nebo by podle vás mohly existovat výjimky? Ohledně přesné podoby valorizačního schématu probíhá diskuze, zatím tedy nemůžeme úpravy valorizačního vzorce komentovat. Konkrétní čísla budou předmětem jednání se zástupci opozice a sociálními partnery, která se odehrají v následujícím týdnu.
Jaký by byl nejvhodnější poměr průměrného důchodu vůči průměrné hrubé měsíční mzdě v Česku v procentech? Po červnové valorizaci přesáhne výše průměrného důchodu poprvé v historii 50 % průměrné mzdy. To je naprosto mimořádná situace. Jsme moc rádi, že můžeme seniory v dnešní napjaté době takto podpořit. Na druhou stranu je ovšem navyšování podle stejného vzorce do budoucna naprosto neudržitelné. Potřebujeme navíc pomoci i dalším ohroženým skupinám obyvatel, jako jsou například rodiny s dětmi, jejichž rodičovský příspěvek valorizaci nepodléhá. Konkrétní ideální poměr průměrného důchodu vůči průměrné hrubé mzdě nyní nemůžeme komentovat, jisté však je, že valorizační vzorec je třeba upravit.
Souhlasíte se zavedením minimálního důchodu? A jaká by měla být případně jeho výše? Otázka minimálního důchodu je nyní diskutována v rámci jednání s opozicí a našimi sociálními partnery. Výsledky těchto jednání budou zveřejněny v následujících týdnech.
Měla by mít zásluhovost větší vliv na výši důchodu, než je tomu nyní? Princip zásluhovosti patří mezi parametrické údaje, které budou zveřejněny společně s finální podobou důchodové reformy.
zdroj: TN.cz

TOP 09
odpovídal předseda poslaneckého klubu Jan Jakob

Měl by se zvednout věk odchodu do důchodu? Případně na kolik, nebo jaká je nepřekročitelná horní hranice? Hranice pro odchod do důchodu by neměla být stanovena konkrétním věkem. Měla by být garantovaná průměrná délka dožití v důchodu.
Jaké by bylo optimální valorizační schéma? Mělo by se navýšení důchodů vždy pevně držet úrovně inflace, nebo by podle vás mohly existovat výjimky? Valorizační mechanismus je důležitý z dvou úhlů pohledu. Za prvé, aby reflektoval životní náklady důchodců a zajistil odpovídající důstojnou výši důchodů. Proto je potřeba, aby primárně vycházel ze spotřebitelského koše právě důchodců. Za druhé, aby byl nastaven tak, aby byl dlouhodobě ufinancovatelný. Proto musí být v rámci těchto dvou aspektů, které jdou vlastně proti sobě, pečlivě nastaven.
Jaký by byl nejvhodnější poměr průměrného důchodu vůči průměrné hrubé měsíční mzdě v Česku v procentech? Průměrná mzda i průměrný důchod a jejich porovnávání navzájem není vhodným kritériem, podle kterého by bylo vhodné se rozhodovat.
Souhlasíte se zavedením minimálního důchodu? A jaká by měla být případně jeho výše? Minimální důchod by měl být stanoven při zachování zásluhovosti celého systému.
Měla by mít zásluhovost větší vliv na výši důchodu, než je tomu nyní? Míra zásluhovosti musí být minimálně zachována, ale jsme pro její posílení.
zdroj: TN.cz

Piráti
odpovídala místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová

Měl by se zvednout věk odchodu do důchodu? Případně na kolik, nebo jaká je nepřekročitelná horní hranice? Nepodporujeme tvrdé prolomení hranice 65 let. A to i s ohledem na to, že věk dožití se sice zvyšuje, ale nikoliv počet let, kdy je člověk v plné síle a dobrém zdravotním stavu.
Je třeba najít citlivý balanc, který zachová možnost svobodné volby odejít do důchodu dříve, byť za méně výhodných podmínek, a zvýhodní naopak ty, kteří se rozhodnou pracovat déle.
Konkrétně navrhujeme, že by lidé v určitém přechodovém období mohli pobírat pouze část vyměřeného důchodu a současně si prací dále mohli zvyšovat budoucí důchod. Již dnes umožňuje důchodový systém různé možnosti – využijme toho, co existuje, a přidejme něco navíc.
Jaké by bylo optimální valorizační schéma? Mělo by se navýšení důchodů vždy pevně držet úrovně inflace, nebo by podle vás mohly existovat výjimky? Důchody rostou a budou růst dále. Je to tak správné. Je ale potřeba kvůli finanční udržitelnosti a dalším generacím lépe přenastavit vzorečky, aby byl růst pozvolnější a na systému nebyli biti ti nejchudší senioři.
Konkrétní detaily jsou v jednání. Určitě platí, že v mimořádných situacích typu výrazné zdražení stát seniory podpoří a pomůže jim překlenout náročné období.
Jaký by byl nejvhodnější poměr průměrného důchodu vůči průměrné hrubé měsíční mzdě v Česku v procentech? V červnu průměrný důchod překročí 20 tisíc korun měsíčně, což je zhruba k 50 % průměrné hrubé mzdy, to je slušné i na poměry evropských zemí (celkem stoupnou penze za rok a půl o 31 %). Jenže reálně, co lidé vnímají, je čistý příjem, protože z důchodů se nic neodvádí, ovšem z hrubé mzdy ano. A tam se ten poměr dostává k 60 % vůči čisté mzdě. Zkrátka je třeba vnímat i toto a finanční možnosti rozpočtu s ohledem na další skupiny obyvatel.
Souhlasíte se zavedením minimálního důchodu? A jaká by měla být případně jeho výše? Ano, za Piráty to dlouho prosazujeme, konkrétní detaily jsou v jednání. Rozhodně za nás platí, že důchody mají garantovat, že se člověk ani ve stáří nepropadne do nouze.
Měla by mít zásluhovost větší vliv na výši důchodu, než je tomu nyní? Výše penze má být férová dle toho, kolik let bude člověk pracovat a kolik do systému odvede. Zároveň ale důchody, jak už jsem uvedla, musí garantovat, že se člověk ani ve stáří nepropadne do nouze. Je to citlivá otázka, o které stále jednáme.
zdroj: TN.cz

STAN

Starostové odmítli pětici otázek zodpovědět. "Hnutí STAN má vlastní představu o tom, co by mělo být součástí a cílem důchodové reformy. S představou o jednotlivých parametrech nyní vedeme debaty s dalšími stranami, proto je nebudeme v tuto chvíli sdělovat médiím, což je ostatně součástí koaliční dohody," uvedla mluvčí strany Sára Beránková.

SPD
odpovídala poslankyně Lucie Šafránková

Měl by se zvednout věk odchodu do důchodu? Případně na kolik, nebo jaká je nepřekročitelná horní hranice? Nepřekročitelnou hranici věku odchodu do důchodu je pro nás 65 let věku.
Jaké by bylo optimální valorizační schéma? Mělo by se navýšení důchodů vždy pevně držet úrovně inflace, nebo by podle vás mohly existovat výjimky? Dlouhodobě navrhujeme valorizaci důchodů všem jejich příjemcům o stejnou částku. Například z částky průměrného důchodu o inflaci.
Jaký by byl nejvhodnější poměr průměrného důchodu vůči průměrné hrubé měsíční mzdě v Česku v procentech? Je potřeba udržet stávající procento.
Souhlasíte se zavedením minimálního důchodu? A jaká by měla být případně jeho výše? Ano. Náš návrh minimálního důchodu je již podán ve Sněmovně. Po splnění všech zákonných podmínek ho navrhujeme na úrovni minimální mzdy a od této částky zásluhově.
Měla by mít zásluhovost větší vliv na výši důchodu, než je tomu nyní? Vzhledem k tomu, že je zásluhovost v dostatečné míře zohledněna již při žádosti o důchod, tak ne.
zdroj: TN.cz

ANO

Hnutí ANO nezodpovědělo jednotlivé otázky, poslalo komentář předsedkyně poslaneckého klubu ANO a stranické místopředsedkyně Aleny Schillerové:

V případě, že se vláda rozhodne zahájit seriózní práce na dlouhodobě udržitelné důchodové reformě, bude mít v Hnutí ANO konstruktivního partnera. Dosud se tak ze strany vlády nestalo, dosud prezentované náznaky řešení jsou poznamenané resortismem, nekomplexností a jsou vždy omezeny pouze na jeden dílčí rozměr problematiky. Zároveň zcela chybí jakákoliv analytika, modely dopadů na příjemce důchodů, specifikace a charakteristiky skupin zasažených navrženými změnami nebo například modelace vývoje do časových řad. Považujeme to za zklamání, neboť ministerstva financí a práce a sociálních věcí disponují dostatečnými daty k tomu, aby se diskuze o důchodové reformě vedla na patřičné úrovni.

Co se týče vašich dotazů, i zde platí, že odpovědi na jednotlivé otázky lze nalézt až v samotném provázaném komplexu. Nelze oddělit změny ve 3. pilíři od změn v prvním pilíři, zcela chybí aspekt případného dodatečného pilíře v podobě role zaměstnavatelů. Také zatížení OSVČ je možné hodnotit jedině v provázanosti s celou reformou. Hnutí ANO již zavedením paušální daně dokázalo, že je možné zvýšit odvody živnostníků na sociální pojištění, aniž by se zvyšovala jejich celková odvodová povinnost.

Na rozdíl od představitelů vlády jsme přesvědčeni, že diskuzi o variantách reformy je vhodné vést na odborných a politických jednáních a nikoliv přes média. Z tohoto důvodu jsme již vládu požádali o zapojení našich expertů a doplnění dosud chybějících klíčových dat, která jsou jednoduše k další expertní diskusi nezbytná.

ekonom Dominik Stroukal, člen NERV

Měl by se zvednout věk odchodu do důchodu? Případně na kolik, nebo jaká je nepřekročitelná horní hranice? Doba odchodu do důchodu by se měla zvedat nikoliv s růstem očekávané doby dožití, ale s růstem kvality života ve stáří. Nám se bohužel nedaří, abychom si ve stáří mohli užívat důchodu ve zdraví, jen jsme s lepší zdravotní péčí schopni nás udržet déle ve špatném zdraví naživu. Prodloužení doby odchodu věku do důchodu je ekonomicky nevyhnutelné, ale musí jít ruku v ruce s reformou zdravotnictví, kde budeme více motivováni k prevenci a péči o své zdraví.
Jaké by bylo optimální valorizační schéma? Mělo by se navýšení důchodů vždy pevně držet úrovně inflace, nebo by podle vás mohly existovat výjimky? Za NERV jsme navrhovali zohlednit celou výši inflace, ale vrátit se ke třetině růstu reálných mezd tak, jak tomu bylo před rokem 2017. Zároveň by se měl zohledňovat i pokles reálných mezd, což je nepopulární, ale jediné fér.
Jaký by byl nejvhodnější poměr průměrného důchodu vůči průměrné hrubé měsíční mzdě v Česku v procentech? Neexistuje ideální náhradový poměr, ten by byl samozřejmě co nejvyšší. Pokud chceme vyšší náhradový poměr, musíme mít vyšší odvody. Jakmile někdo volá po nižších odvodech, tak chce nižší náhradový poměr. Bohužel bychom všichni chtěli co nejvyšší důchody a co nejnižší odvody, což ale pochopitelně nevychází.
Souhlasíte se zavedením minimálního důchodu? A jaká by měla být případně jeho výše? Minimálního důchodu se bojím. Chápu jeho ekonomickou logiku, protože minimální důchod placený z daní lze vydefinovat jako veřejný statek, zatímco vše nad něj můžeme chápat jako pojištění. V politické praxi by to ale znamenalo katastrofu. Jen si představme, jak by se politici před volbami předháněli v tom, kdo dá jak vysoký minimální důchod.
Měla by mít zásluhovost větší vliv na výši důchodu, než je tomu nyní? Více než zásluhovost by měla v našich důchodech figurovat dobrovolnost, tedy individuální spoření na důchod. Tam za vyspělými zeměmi zaostáváme. Nejen kvůli tomu, že velké množství domácností nemá z čeho spořit, ale i protože nespoří ti, kteří na to mají. I když se to výrazně zlepšuje, v České republice se málo využívá kapitálový trh.
zdroj: TN.cz

Podívejte​ se na reportáž TV Nova o snížení valorizace penzí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.