PŘEHLED: Tady jíst opravdu nechcete! Inspekce uzavřela řadu podniků v Česku

[chooze:gallery;value:32064]

Lidé dost často ani netuší, v jakých podmínkách se jim připravuje jídlo. Mnohé by tak v restauraci přešla jistě i chuť, kdyby věděli, co v některých případech odhalí inspektoři. Těm se totiž během kontrol někdy naskytne opravdu děsivý pohled.

Pracovníci ze SZPI od začátku roku opravdu nezaháleli a uzavřeli více než 10 podniků, kde se připravuje a podává jídlo. Nejčastějšími problémy, na které narazili, byly trus hlodavců, plíseň nebo například špína a další nečistoty. Zařízení, která kontrolou neprojdou, následně inspekce zveřejňuje na webu potravinynapranyri.cz.

[chooze:article;value:494046]

Pozornosti inspektorů neušlo bistro v Sokolově, kde majitel nezajistil přístup k teplé a tekoucí vodě. Potíže byly také se záchodem. Mimo to byl v provozovně velmi zanedbaný úklid a kromě plísně v chladicím zařízení byla špína také na podlaze i v regálech.

Podniky jsou následně uzavřeny až do doby, než provozovatel odstraní veškeré problémy, na které inspektoři upozornili. "Vždy je uložený termín, do kdy se musí nedostatky odstranit. Subjekty jsou ekonomicky motivované. Často i před tímto termínem oznámí, že nedostatky už odstranily," uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Inspektoři následně provedou další kontrolu. Ta má ověřit, zda už je všechno v pořádku a provozovna může dále fungovat. Některé však zůstaly až doposud zavřené.

Hygienici kontrolovali jídelny a restaurace na Vysočině. Výsledky dopadly katastrofálně (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.