PŘEHLED: Tři státní svátky letos připadly na víkend. Štědrý den bude v úterý

Rok 2024 odstartoval prodlouženým víkendem. Nový rok je Dnem obnovy samostatného českého státu, a ten připadl na pondělí.

Děti ale do lavic zasednou až ve středu. Další volno je pak čeká hned na začátku února. Některým na pololetky navážou i týdenní jarní prázdniny. Jejich termíny se ale různí, posledním okresům skončí na konci března.

[chooze:article;value:530009]

​Každoroční jistotou prodlouženého víkendu jsou Velikonoce. Čtyři dny volna budou od pátku 29. března do pondělí 1. dubna. Velikonoce se jako jediné svátky vážou na den v týdnu, nikoli na konkrétní datum.

"Velikonoční pondělí bude vždycky pondělí a Boží hod velikonoční bude vždycky v neděli. A tím máme vlastně ten dlouhý víkend vždycky zaručený," říká farář Římskokatolické farnosti Hosín Tomas van Zavrel.

Svátek práce 1. května a Den vítězství 8. května tentokrát vycházejí na středu, z čehož mají radost hlavně provozovatelé rekreačních zařízení.

[chooze:article;value:534650]

​"Myslíme si, že si určitě lidé budou brát volno a prodlouží si tak nádherný víkend, protože to tam vychází na nádherných 5 dní," pochvaluje si mluvčí Lipno servisu Jiří Gruntorád.

Prvním svátkem, který letos připadá na víkend, je Den upálení mistra Jana Husa 6. července. Volný den navíc tak vyjde jen na Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, který připadá na pátek 5. července.

Na víkend vychází i Den české státnosti 28. září. Naopak o měsíc později na Den vzniku samostatného Československa se dočkáme volného pondělí. 17. listopad bude ale opět víkendovým svátkem. Vánoční svátky budeme letos slavit od úterý do čtvrtka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.