PŘEHLED: U těchto vánočních ozdob hrozí zásah proudem. ČOI je zakázala

První nebezpečná vánoční ozdoba, kterou ČOI v září zakázala, má název Strom svítící. Jedná se o světelný řetěz ve tvaru stromu s nevyměnitelnými LED světelnými zdroji. Jeho nebezpečí spočívá v tom, že napájecí přívod není k elektronické jednotce bezpečně ukotven a dostatečně zajištěn proti vytržení.

"Při manipulaci s přívodem může dojít k vytržení přívodu z jednotky a tím dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku. Dále není mechanická pevnost elektronické jednotky dostatečná, jelikož z ovladače lze rukou bez vynaložení síly nebo použití nástroje snadno odstranit kryt, čímž dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku. Uživatel se dotkne živých částí výrobku, které jsou pod napětím, a dojde k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu," zdůvodnili inspektoři zákaz výrobku s původem z Číny.

Podívejte se, které výrobky ČOI zakázala:

[chooze:gallery;value:33413]

Podobné nebezpečí hrozí spotřebiteli i v případě používání světelného řetězu s názvem 50 L LED DECORATIVE LIGHTS. Ozdoba obsahuje nevyměnitelné LED světelné zdroje vybavené elektronickou jednotkou pro světelné efekty. Inspektoři u výrobku zjistili stejné nedostatky jako u předchozí vánoční dekorace. 

[chooze:article;value:523393]

​"Česká obchodní inspekce uložila prodejci ochranné opatření, kterým je zákaz dodávání uvedeného výrobku na trh, včetně výrobku, jenž byl na trh již dodán. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na ministerstvu průmyslu a obchodu, informace o něm byly zveřejněny v systému Safety Gate," informovala inspekce.

Zatím poslední vánoční dekorace, u níž ČOI zjistila v uplynulých týdnech nedostatky, je světelný řetěz Merry Christmas. Produkt ve tvaru vánočního stromku s nevyměnitelnými LED světelnými zdroji je původem taktéž z Číny. Riziko hrozí stejné jako u ostatních zakázaných vánočních ozdob, i tento výrobek by mohl způsobit vážný úraz až smrt zásahem elektrického proudu. Inspekce zakázala dodávání výrobku na trh a zákaz jeho prodeje v tržní síti, kde se již nachází.

Obchodníci se připravují na Vánoce. V některých prodejnách už mají i ozdoby (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.