PŘEHLED: Útoků žraloků v Egyptě přibývá, mezi oběťmi jsou i turisté

Na pláži v egyptské Hurghadě se ve čtvrtek rozpoutalo peklo. Žralok tygří tam jen několik metrů od břehu zaútočil na mladého Rusa a před očima přihlížejících ho roztrhal. Napadl také skupinu dalších lidí, ti však vyvázli jen se zraněními.

Útoky žraloků jsou velmi vzácné. Obvykle tyto paryby na lidi zaútočí omylem v domnění, že se jedná například o lachtana, a jakmile poznají svůj omyl, odplavou. 

V Egyptě hrozí útok žraloka, byť velmi vzácně, hlavně v Rudém moři. Právě tam žije žralok tygří, který stojí za většinou z těchto útoků. Patří mezi nejagresivnější druhy a po žralokovi bílém má na svědomí druhý nejvyšší počet obětí. Data vychází z portálu Shark Attack Data, který monitoruje útoky paryb na lidi.

​Za posledních dvacet let útočil žralok v Egyptě u pobřežních letovisek 23krát včetně čtvrteční události. Většina těchto útoků nebyla smrtelná a odehrála se nedaleko pobřežních letovisek.

V Hurghadě útočil žralok od roku 2003 celkem čtyřikrát. V roce 2020 ukousl dravec ruku ukrajinskému chlapci a egyptský průvodce přišel o nohu. O dva roky později zahynuly při dvou oddělených útocích dvě turistky, přičemž jedna pocházela z Rakouska a druhá z Rumunska.

Nedaleko od Hurghady se nachází letovisko Marsa Alam, kde v roce 2018 přišel o život 42letý Čech. Na něj žralok zaútočil hned poté, co turista skočil do vody, a zabil jej jediným kousnutím. Egyptské záchranáře tehdy zaskočila brutalita útoku.

V Marsa Alam útočil žralok i v roce 2017, kdy napadl 20letou Rakušanku. Ta však měla štěstí a útok přežila. Stejné štěstí ovšem neměl Němec, kterého žralok zabil v roce 2015. V roce 2020 paryba napadla 42letou turistku při potápění. Té se zakousla do ramene.

[chooze:article;value:508329]

Hned sedm útoků se stalo ve středisku Šarm aš-Šajch na jižním cípu Sinajského poloostrova. V roce 2004 tam žralok usmrtil turistu při šnorchlování. Obzvlášť nebezpečný byl rok 2010, při šesti útocích bylo napadeno devět lidí. Většina útoků byla ten rok evidována v prosinci – při jednom incidentu skončili se zraněními tři Rusové a jeden Ukrajinec a jen o pár dní později zemřela při šnorchlování německá turistka.

V Akabském zálivu na východní straně Sinaje útočil žralok dvakrát. Jednou v roce 2003 a podruhé v roce 2004, v obou případech u oblíbené laguny v Dahábu. Ani jedno ze zranění nebylo smrtelné. Stejný počet útoků z let 2007 a 2008 má za sebou i oblíbená potápěčská destinace Daedalus Reef. Nikdo tehdy nezemřel, v jednom případě však ruský potápěč přišel o nohu.

Dva útoky se staly také u útesu sv. Jana na jižním okraji Egypta, a to v roce 2009, hned dva červnové dny po sobě. První z nich si vyžádal život francouzského turisty. Den nato byli zraněni dva lidé, kterým se ale podařilo přežít.

[chooze:article;value:508399]

​Dalším místem, kde paryba zaútočila, byl Elphinstone Reef, který rovněž patří mezi oblíbené potápěčské lokality. Při potápění ke korálovému útesu tam na potápěče žralok útočil v roce 2008, muž přežil. Jinému potápěči se u ostrova El Ikhwa predátor v roce 2018 zakousl do stehna.

Nejsevernější útok žraloka v Egyptě se odehrál v roce 2016 poblíž města Ain Soukhna nedaleko Suezského průplavu. Egypťan ve věku 23 let tehdy přišel o nohu. Útok přežil.

Svědek natočil v egyptské Hurghadě záznam útoku žraloka, který ve čtvrtek roztrhal muže (video obsahuje drastické záběry):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.