PŘEHLED: V Česku se chystá nová vlna privatizace. Stát prodá 29 tisíc nemovitostí

[chooze:gallery;value:33530]

ÚZSVM oslovil v únoru 495 státních institucí, tedy například ministerstva, příspěvkové organizace či státní podniky, aby zjistil, jestli mají nějaké nepotřebné nemovitosti. Celkem 135 jich jako nepotřebné označilo rekordních 28 729, kterých se nyní stát chce zbavit.

"Cílem inventury je především zefektivnit nakládání s nepotřebným státním majetkem, a tím i podpořit obce a kraje v jejich rozvoji v sociální, zdravotní nebo dopravní oblasti. Smyslem akce je samozřejmě i snížení výdajů státního rozpočtu na správu zbytného majetku a sekundárně tak i zvýšení příjmů státního rozpočtu z prodeje vybraného nepotřebného státního majetku," prohlásil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

"Po Mapě majetku státu se nám podařilo vytvořit další unikátní projekt, díky kterému stát získal přehled o nepotřebných nemovitostech pro jednotlivé státní instituce," poznamenala generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

[chooze:article;value:525379]

Mezi nepotřebným majetkem jsou v drtivé většině pozemky. Těch je 27 333, dále 1 341 staveb a 55 bytových a nebytových jednotek.

Celkem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových připadne 13 654 nemovitostí. Státní pozemkový úřad jich předá 4 494, státní podnik Povodí Labe 1 962 a ministerstvo obrany 1 112. 

Zbylé nemovitosti plánují státní instituce převádět či prodávat samy. Zbavit se majetku mají do dvou let. Poté připraví souhrnný materiál pro schůzi vlády.

[chooze:article;value:524880]

Stát se zbavuje například rekreačních chat a školících zařízení ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou, Horních Albeřicích nebo v Rokytně v Krkonoších. Dále historických budov a vil v Opavě nebo Litoměřicích, budovy Psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě nebo objektu bývalého hraničního přechodu v Českých Velenicích. ÚZSVM už převzal rekreační areál v Železné Rudě.

Podle zákona nejdříve úřad nabídne majetek ostatním státním institucím. Následně budou na řadě obce a kraje. "Pokud ani obce a kraje neprojeví o nemovitosti zájem, ÚZSVM bude připravovat jejich transparentní prodej prostřednictvím výběrových řízení s elektronickou aukcí na webových stránkách ÚZSVM www.nabidkamajetku.cz," avizovala mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

Češi v červnu investovali do zahraničních nemovitostí. Pořídili je výhodněji než u nás:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.