PŘEHLED: Velké propouštění v Česku. Tisíce lidí mohou přijít o práci

"Ke konci března 2023 nahlásilo záměr hromadného propouštění v celé ČR celkem 20 zaměstnavatelů. Tento krok by se mohl v následujících měsících dotknout 3 606 jejich zaměstnanců," řekla TN.cz mluvčí Úřadu práce ČR (ÚP ČR) Kateřina Beránková.

Situace se tak oproti předchozím měsícům výrazně zhoršila. "Počet zaměstnavatelů meziměsíčně (o 13) i meziročně (o 8) vzrostl. Počet propouštěných zaměstnanců se meziměsíčně (o 2 732) i meziročně (o 1 656) zvýšil," doplnila Beránková.

[chooze:article;value:499905]

Podle úřadu je nejvíce ohroženo několik profesí. Jedná se o pracovníky informačních služeb, na přepážkách, úředníky nebo technické a odborné pracovníky v oblasti vědy a techniky.

"Hlavními důvody, které vedly zaměstnavatele k tomuto opatření, jsou optimalizace, organizační změny nebo třeba flexibilnější využití kapacit," přiblížila Beránková.

Je důležité upozornit, že v případě zaměstnavatelů nejde o prostý součet, co se týče celkového počtu. Jeden zaměstnavatel totiž může propouštět ve více krajích. V celkovém souhrnu je ale následně uveden jen jednou.

Nejhorší situace je aktuálně ve Středočeském kraji, kde by o práci mohlo přijít 612 lidí z 10 podniků, a v Praze. Tam záměr hromadného propouštění ohlásilo sedm firem a výpověď může dostat 417 zaměstnanců. Nepříliš dobré vyhlídky mají také pracovníci v Jihočeském kraji, kde sedm zaměstnavatelů plánuje propustit 411 lidí.

Propouštění u České pošty

Další vlnu propouštění chystá Česká pošta, která svůj záměr už v pátek ohlásila Úřadu práce ČR. "Typových pozic, kterých se to týká, je 529. Je to maximální možné číslo, reálně odchozích zaměstnanců bude méně," sdělil TN.cz mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Mluvčí zároveň potvrdil, že se většina vyhazovů bude tentokrát týkat listovních doručovatelů. "Souvisí to s optimalizací listovní doručovací sítě vzhledem k úbytku listovních zásilek," vysvětlil Vitík.

[chooze:article;value:493902]

Podle informací portálu Seznam Zprávy má podnik propustit nejvíce listonošů v Praze, a to konkrétně 120. V dalších regionech mají výpověď dostat desítky nebo jednotky doručovatelů.

V tomto případě by se vlna propouštění měla uskutečnit k 1. srpnu. Ta první avizovaná má přitom proběhnout už k 1. červenci a spjatá je zejména s rušením 300 poboček napříč celou Českou republikou. O práci mají přijít stovky pracovníků z logistiky. I ti, kteří pracovali za přepážkami. Dohromady se jedná o zhruba 1 500 lidí.

​Kvůli inflaci klesají reálné mzdy. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.