PŘEHLED: Volební i sportovní superrok. 2024 bude plný událostí

Rok 2023 mimo jiné přinesl České republice po deseti letech nového prezidenta, ve Velké Británii byl po 70 letech korunován nový král a ve světě vypukla další válka, tentokrát mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Co všechno nám přinese rok 2024, zatím nemůžeme ani tušit, ale přece jen jsou některé události již předem známé.

Přestupný rok

Rok 2024 bude mimo jiné speciální tím, že půjde o přestupný rok. Po čtyřech letech nás tak opět čeká datum 29. února. Nyní tento mimořádný den připadne na čtvrtek.

Výročí EU

Ve středu 1. května 2024 uplyne přesně 20 let od vstupu České republiky do Evropské unie. Při této příležitosti se dá očekávat řada akcí. Některé plánuje ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN), který by také chtěl 1. květen zařadit na seznam významných dnů. Kromě státního Svátku práce by se tak mohl slavit také Den vstupu Česka do Evropské unie, a to už od roku 2025. "Jde o milník, který bychom měli všichni znát a jehož důležitost si měli připomínat," vysvětlil důvody kroku. 

Mistrovství světa v hokeji

Květen bude v Česku hlavně ve znamení hokeje. Mistrovství světa se totiž bude v roce 2024 konat v Praze a Ostravě, a to konkrétně od pátku 10. května do neděle 26. května. Naposledy se v Česku hokejový šampionát konal v roce 2015 a česká reprezentace tenkrát skončila čtvrtá. 

Volby EU

Čechy letos čekají hned dvoje volby. První budou ty do Evropského parlamentu. V České republice se budou konat v pátek 7. a v sobotu 8. června. Češi si budou moci vybrat 21 europoslanců z celkových 720. 

[chooze:article;value:532452]

​Volby do Evropského parlamentu ovšem nejsou u nás v zemi moc oblíbené. Posledních voleb v roce 2019 se zúčastnilo jen 28,72 % oprávněných voličů. 

EURO

Významné akce se v roce 2024 dočkají i fotbaloví fanoušci. Mistrovství Evropy ve fotbale neboli Euro se bude konat od 14. června do 14. července 2024 v deseti německých městech. Na mistrovství se kvalifikoval i český tým. Na minulém šampionátu v roce 2021 se probojoval až do čtvrtfinále, ve kterém padl s Dánskem. 

Letní olympijské hry

Sportovní superrok ovládnou letní olympijské hry, které budou probíhat ve Francii. Čeští sportovní fanoušci tak mají olympiádu skoro za rohem. Zahájení her proběhne 26. července 2024, zakončení se uskuteční 11. srpna 2024. Město Paříž se stane teprve druhým městem v historii, kde se hry budou konat již potřetí. Připojí se tak k Londýnu.

Další volby

K volebním urnám zamíří Češi i na podzim. Tentokrát je čekají volby do krajských zastupitelstev a do třetiny Senátu. Volit se bude ve všech krajích vyjma Prahy a díky těmto volbám budou mít kraje nové hejtmany či hejtmanky. Přesný termín voleb dosud nebyl stanoven, minulé krajské volby se konaly 2. a 3. října.

Svět

Významné události se budou konat nejen v Česku. Například hned několik zemí si bude příští rok vybírat nové hlavy státu. Už v březnu se budou konat prezidentské volby v Rusku, kde se ovšem změna vedení neočekává. Jinak tomu bude na Slovensku, kde Zuzana Čaputová již nebude obhajovat svůj mandát. Přesný termín slovenských voleb zatím nebyl oznámen, ale poslední prezidentské volby tam proběhly v březnu.

Prezidenta si budou vybírat i ve Spojených státech amerických, kde volby proběhnou na podzim. Zatím se zřejmě rýsuje opakování minulého souboje, tedy Joe Biden versus Donald Trump.

V březnu by se také měly konat ukrajinské prezidentské volby. Prezident Volodomyr Zelenskyj jejich pořádání zatím nevyloučil, ale podle expertů je v současné válečné situaci reálnější jejich odložení.

Olympiády se zřejmě zúčastní i sportovci z Ruska a Běloruska. Podívejte se, co si o tom myslí Český olympijský výbor:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.