PŘEHLED změn pro šoféry od ledna: Řidičák nechte doma a pozor na body

Postačí občanka

Od příštího roku už nebude nutné mít u sebe při řízení v Česku řidičský průkaz ani osvědčení o registraci vozidla. Při silniční kontrole se postačí prokázat třeba občanským průkazem, díky němu si už policisté dohledají vše potřebné. Mít u sebe plastovou kartičku řidičského průkazu bude ale nutné v případě, když se vydáte do zahraničí.

Telefonování za jízdy

Mít v jedné ruce mobil a druhou řídit auto může vyjít od ledna pěkně draho. Jde přitom o druhý nejčastěji bodovaný přestupek. Od nového roku za něj řidičům hrozí pokuta 2 500 až 3 500 a připsání 4 bodů (bodů je celkem 12). Ve správním řízení je pak postih mnohem vyšší, a to od 4 000 do 10 000 korun.

[chooze:article;value:533558]

​Dálniční známky

Další změna v příštím roce pro řidiče bude u dálničních známek. Od března 2024 má platit jednodenní dálniční známka, která bude  stát 200 korun, desetidenní 270 a třicetidenní 430 korun. Po 12 letech půjde nahoru také cena roční dálniční známky, řidiči zaplatí 2 300 korun.

Uživatelé aut na CNG nebo biometan od března zaplatí za roční známku 1 150 korun, za měsíční 210, za desetidenní 130 a za denní 100 korun.

Roční dálniční známka platí 365 dní bez ohledu na kalendářní rok. Lze ji tedy zakoupit kdykoli během roku a bude platit 365 dní.

Měsíční dálniční známka platí 30 dní bez ohledu na kalendářní měsíc. Stejně jako u roční ji můžete koupit kdykoli během měsíce.

Desetidenní platí 10 dní bez ohledu na víkendy či státní svátky.

Jednodenní platí 1 kalendářní den (do půlnoci dne, na který byla zakoupena 

[chooze:article;value:533659]

​Vyšší rychlost na dálnici

Na některých úsecích dálnic v Česku bude možné zvýšit maximální rychlost až na 150 km/h. Bude ji ale regulovat telematické značení.

Za volant od 17 let

Rok 2024 přinese velkou novinku pro mladé budoucí řidiče. Žadatel v režimu L17 bude moci získat řidičské oprávnění skupiny B už od věku 17 let. Výcvik bude možné zahájit v 15 letech a 6 měsících, ale pouze pod dozorem mentora. Ten ale musí splňovat určité podmínky a být předem ke svému svěřenci nahlášený. L17 je alternativa k běžnému systému autoškoly, která umožňuje absolvovat výuku a výcvik v autoškole před 17. rokem a závěrečné zkoušky absolvovat již v17 letech.

Řízení na zkoušku

Další novinka se týká všech, kdo si nově pořídí první řidičský průkaz, a to nehledě na věk. Ti všichni ho totiž získávají "na zkoušku". Pokud se začínající šofér dopustí ve zkušební době 2 let od získání řidičáku závažného protiprávního jednání, které je hodnoceno 6 body nebo dokonce zákazem řízení, musí zaplatit sankce, a navíc se povinně zúčastnit vzdělávacích kurzů.

"V prvních dvou letech bude pro řidiče platit odlišný režim. Pokud spáchají jeden ze závažných přestupků, musejí se podrobit dvěma konkrétním školícím nástrojům: dopravně psychologickému pohovoru a školení začínajících řidiči," vysvětlil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

[chooze:article;value:532960]

​Pokuty

U závažných přestupků se zvyšují sazby blokových pokut na místě. Ve správním řízení se zvyšují horní hranice sazeb pokut tak, aby bylo možné přihlédnout k vysoce nebezpečnému chování v silničním provozu. Zvedne se také částka za postih za nejzávažnější dopravní přestupky, jako jsou vjíždění na železniční přejezd přes zákaz, jízda pod vlivem alkoholu, jízda v protisměru na dálnici nebo jízda na červenou. V těchto případech řidič na místě zaplatí 4 500 až 5 500 korun, 7 000 až 25 000 korun ve správním řízení. Výraznou změnou je pokuta až 75 000 korun pro šoféry, kteří odmítnou zkoušku na alkohol nebo omamné látky. 

Bodový systém

Novela zákona upravuje také bodový systém, který některé přestupky zmírňuje, ale další zase zpřísňuje. Nově budou přestupky pouze za dva, čtyři nebo šest bodů, aby v případě šestibodových přestupků platilo pravidlo dvakrát a dost. Změna se dotkne rovněž předjíždění kamionů

"Mění se sazba těch bodů, máme řekněme, lehčí přestupky, které jsou dvoubodové, následně pak máme čtyřbodové a šestibodové, vypouští se ta varianta, kdy se u opakovaného přestupku přichází o řidičské oprávnění a máme zákaz rovnou, nebo bodový," vysvětlil televizi Nova hlavní instruktor týmu silniční bezpečnosti BESIPu Jiří Novotný. 

Zákaz předjíždějí jim je jedno. Řidička na D1 natočila hned tři kamiony vedle sebe (17/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.