PŘEHLED: Změny v daních i odvodech. Co vše mění úsporný balíček

Od řady opatření, která Sněmovna po dlouhých sporech koalice s opozicí schválila, si vláda slibuje, že pro státní rozpočet bude příští rok znamenat úspory ve výši až 97 miliard korun. V dalších čtyřech letech by podle kabinetu Petra Fialy (ODS) měly změny snížit schodek rozpočtu o celkem 150 miliard. Návrh vlády nyní posoudí Senát a poté ho bude muset podepsat prezident. Ve třech čteních debatovala Sněmovna o balíčku přes 60 hodin, drtivou většinu pozměňovacích návrhů opozice poslanci během hlasování zamítli. 

Oproti původnímu návrhu se ale změní například to, že firmy budou dál moci vést účetnictví v cizích měnách. Dotkne se to společností, které provádějí většinu transakcí právě v eurech, dolarech a librách. 

Změna sazeb DPH 

Jednou z nejvýraznějších změn, kterou podle ekonomů pocítí lidé v peněženkách, je sjednocení sazeb daní z přidané hodnoty (DPH). Nově budou pouze dvě, a to 12procentní a 21procentní. 

Do nižší, 12procentní budou nově patřit potraviny, zdravotní pomůcky, dětské sedačky nebo pohřební služby. Z nynějších deseti procent se tam posunou i léky, vodné a stočné a ubytovací nebo stravovací služby. Po delší diskuzi koalice v nižší sazbě nakonec budou i noviny a časopisy. 

Ve vyšší, 21procentní sazbě naopak bude například točené pivo nebo kadeřnické a holičské služby. Navzdory kritice tam zůstane i kojenecká voda nebo menstruační pomůcky či dětské pleny.

Do nulové sazby budou nově naopak patřit knihy. Nulová spotřební daň stále platí i na tiché víno, což mezi koaličními i opozičními politiky způsobilo dlouhé debaty. 

[chooze:article;value:520559]

Zvýšení daně z lihu a tabáku 

Spotřební daň z tabákových výrobků i lihu příští rok vzroste o deset procent. Až do roku 2027 pak daň každý další rok bude růst o pět procent. 

Od Nového roku rovněž začne platit vyšší daň pro nikotinové sáčky nebo náplně do elektronických cigaret. V dalších čtyřech letech vzroste zdanění na až deset korun za mililitr náplně. Pozoruhodný je však například zákaz podpůrných akcí při prodeji tabákových výrobků. Zakážou se tak i dárky z obchodů nebo jiné výhody pro kuřáky. 

Nově se zvýší i sazba daně pro příjmy z hazardních her, která vzroste na 30 procent z nynějších 23. 

[chooze:article;value:525668]

Zvýšení odvodů pro OSVČ a dohodáře

Podle vládních změn by měli nově platit lidé pracující jako osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) vyšší odvody. Měl by se totiž zvednout vyměřovací základ pojistného pro sociální pojištění. Z nynějších 25 stoupne na 40 procent průměrné mzdy. 

Změní se i podmínky pro lidi pracující na dohody o provedení práce. U jednoho zaměstnavatele nově mají činit limity pro vznik účasti na pojištění o 25 procent průměrné mzdy. Při souběhu více dohod půjde o 40 procent.

[chooze:article;value:525692]

Nemocenské pojištění 

Ve změnách bude také opětovné zavedení nemocenského pojištění zaměstnanců, které by mělo mít sazbu 0,6 procenta. Podle ekonomů by zaměstnanec, který pobírá průměrnou mzdu 40 353 korun, odváděl do státního rozpočtu o 243 korun víc. Sociální pojištění se tak ze současných 6,5 procenta zvýší na 7,1 procenta. 

Konec školkovného i slevy na dani na studenta 

Sněmovnou prošlo například snížení slevy na dani na manželku, nově bude platit pouze tehdy, pokud se stará o dítě do tří let. Od ledna se podle návrhu zruší i sleva na dani na studenta. Vláda zruší i takzvané školkovné. Možnost odečtení daní pro rodiče předškoláků platilo šest let. Nakonec ale po pozměňovacích návrzích dál bude platit osvobození od daně z příjmu pro včelaře, a to zhruba jeden tisíc korun na jedno včelstvo. 

[chooze:article;value:519533]

​Vyšší daně z nemovitostí 

Výnos z daní z nemovitosti by podle schválených pozměňovacích návrhů měl zcela směřovat k obcím a samosprávám. Neprošel tak návrh, že by výnosy z daní inkasoval stát. Větší část daní, kterou platí podnikatelé nebo firmy podle toho, kde sídlí, ale podle nového rozdělení dostane právě stát. 

Sazba daně z nemovitosti se má zvýšit o 1,8násobek současné sazby. Změny by podle ministra Zbyňka Stanjury (ODS) měly do státní kasy přinést zhruba devět miliard korun. 

Zaměstnanecké benefity zůstávají 

Přestože původně měl balíček zrušit daňové zvýhodnění benefitů pro zaměstnance, nakonec kabinet po stížnostech odborů a zaměstnavatelů couvl. Nakonec vláda zavede souhrnné zastropování pro zdanění benefitů na úroveň poloviny průměrné mzdy. 

[chooze:article;value:519229]

Dražší dálniční známka

Po vládních změnách vzroste i cena roční dálniční známky, a to celkem o 800 korun. Nově bude místo 1 500 stát 2 300 korun, bude se rovněž pravidelně valorizovat. 

Škrty v dotacích 

Na výdajové straně rozpočtu si vláda slibuje velké úspory hlavně díky seškrtání dotací. Nejvíce by měl kabinet sáhnout do těch, které se týkají průmyslu a obchodu, kde klesnou až o 20 miliard korun. Celkově chce vláda snížit dotace v celkové výši 54,4 miliardy korun. 

Ekonom: Konsolidační balíček samotný nestačí k udržitelnému vývoji veřejných financí (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.