PŘEHLEDNĚ: Jak změní nový zákoník práce život rodinám a těhotným

Pracující rodiče a těhotné ženy čekají velké změny k lepšímu. Poslanci totiž v úterý schválili novelu zákoníku práce, zbývá jen schválení Senátem a podpis prezidenta. Platit by měla od příštího roku.

Novela se snaží sladit pravidla s tím, co Česku nařizuje Brusel, tedy mimo jiné pomoci rodinám s dětmi. Českým zákonodárcům se to však nepodařilo stihnout ani během tříletého překlenovacího období. Kvůli dalším průtahům by přitom Česká republika musela Evropské unii zaplatit tučnou pokutu.

[chooze:article;value:521914]

Pracující samoživitelé 

​​Asi ten největší přínos budou mít nová pravidla pro samoživitele. "Zkrácené a flexibilní pracovní úvazky jsou pro většinu z nich naprostou prioritou a často i jedinou možností, jak sloučit práci s rodičovskými povinnostmi," okomentovala pro TN.cz chystané změny ředitelka spolku Klub svobodných matek Dana Pavlousková.

Těhotné ženy

Ať už se jedná o zákaz přesčasů pro těhotné ženy nebo pro rodiče dětí ve věku do jednoho roku, tak to situaci na trhu práce podle personalisty nikterak zásadně neovlivní. "Již nyní, pokud je matka v pokročilém stadiu těhotenství, tak se jí většinou zaměstnavatelé ptají, jestli se na přesčasy cítí, nebo ne. Ale je to jen nepsaná praxe a přesčas se jim nařídit dá. Firmy to však většinou nedělají, protože mají obavy, aby ženy neodešly předčasně na mateřskou třeba kvůli rizikovému těhotenství," vysvětluje ředitel personální agentury Axial Marek Strieborný.

[chooze:article;value:445525]

Nepostradatelné manažerky

​Velká změna prý nenastane ani kvůli pravidlům týkajících se maminek a tatínků s dětmi ve věku do jednoho roku. "Většinou je jeden z rodičů na mateřské. Výjimkou snad jsou jen vyšší manažerské pozice, do kterých se ženy chtějí vrátit dříve. V tomto případě se ale přesčasy počítají k běžnému pracovnímu týdnu," říká personalista.

Rodiče s dětmi do devíti let

Další zmiňovaná změna se dotkne rodičů s dětmi ve věku do devíti let. Ti by měli mít mimo jiné jednodušší cestu k práci na home office či ke zkrácenému úvazku. "Nesmíme ale zapomenout, že v zákoně bude jedna důležitá klauzule, se kterou musíme počítat. Všechny výhody jsou možné jen v případě, že to umožní provozní důvody zaměstnavatele," dodává Strieborný.

Těhotné lékařky

Novelu zákoníku práce kritizuje prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. "Realita českých nemocnic je katastrofální, k přesčasové práci jsou nuceny dokonce i těhotné lékařky. Nikdo je vlastně ani nemusí nutit, protože příplatky za hodiny v práci navíc často tvoří i polovinu jejich platu. Nová legislativa na tom nic nezmění," vysvětluje Kubek.

"Celý text novely zákoníku práce pro nás ale nějaký nepředstavitelný problém neznamená. Je to hlavně implementace evropského práva do české legislativy. Jen mě mrzí, že za našimi zády poslanci do této normy vpašovali diskriminační ustanovení, které zvyšuje počet hodin přesčasové práce ve zdravotnictví," dodává prezident ČLK.

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákoníku práce (12/9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.