Překvapivý objev celníků. Policisté objevili manžele, kteří padělali značkové boty

Přestože šli celníci najisto do stavení v malé hraniční obci Potůčky, byli překvapení tím, co našli. Rozhodně totiž nečekali improvizované obuvnictví. "Jednalo se o 1 500 párů padělků bot, které byly různým způsobem předělány a pak prodávány jako originál," popsala mluvčí celníků Martina Kaňková. "Případ je nadále v šetření. Jsou podezřelé tři osoby," upřesnila. 

Nejde přitom o žádný složitý proces. Obuv je už z výroby v podstatě předpřipravena k tomu, aby stačilo udělat jen pár pohybů, aby běžná bota vypadala jako značková. Přestože je někdy změna na první pohled jasná, s podobně dobrým maskováním se jeho pohyb po světě celním úřadům hůře kontroluje, což obchodníci moc dobře vědí. 

[chooze:article;value:500847]

​"Padělky jsou čím dál dokonalejší, proto lidem doporučujeme, aby kupovali spíše v oficiálních distribučních sítích," shrnuje právní zástupkyně majitelů ochranných známek Markéta Shubik. Samozřejmě je rozdíl, když kupující rovnou počítá s tím, že si jde pro padělek. Manželé a jejich pomocník podle celníků nabízeli boty především v tržnici přímo v Potůčkách. 

Ani kamenná prodejna však nemusí být zárukou originálu. V roce 2019 například celníci zasahovali v luxusním obchodě v centru Prahy. To, že neprodává značkové, ale padělané boty, prý majitelka vůbec netušila. "Zákon v tomto případě hovoří jasně. Za prodej padělků je zodpovědný prodejce," upřesnil mluvčí České obchodní inspekce František Kotrba. 

Boty patří mezi nejčastěji padělané typy zboží stejně jako textil, kožená galanterie nebo hračky. Za loňský rok uložila Česká obchodní inspekce pravomocně 710 pokut za 13,5 milionu korun. Jaké jsou výdělky padělatelů, lze jen odhadovat. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.