Překvapivý objev v Egyptě. Archeologové našli sochu z druhé strany oceánu

Archeologie může přinést mnohá překvapení. Přesvědčil se o tom i mezinárodní tým archeologů z Polska a USA, který pracuje na vykopávkách v místech, kde ve starověku stával přístav Berenice Troglodytica. V ruinách města ležícího v dnešním Egyptě na břehu Rudého moře očekávali převážně egyptské a římské artefakty.

Mezi více než 2 000 let starými domy však nalezli sošku, která tam na první pohled nepatřila. Šlo o bílou kamennou sochu vysokou 71 centimetrů, které chyběla pravá noha. Artefakt zobrazoval proroka Buddhu, zakladatele jednoho z největších světových náboženství –⁠ buddhismu, uvedl portál France24.

Kamennou sochu starověký umělec vytesal z bílého kamene, jenž pravděpodobně pochází z lomů na jih od Istanbulu. Vyrobená je ve stylu, který je typický pro indické umělce. Buddha na soše nese v ruce lotosový květ, část svého hávu má přehozenou přes ruku a okolo hlavy má svatozář.

[chooze:article;value:475614]

Podle prvních odhadů archeologů ale socha nepochází z Indie, která je od přístavu vzdálená téměř 4 000 kilometrů, ale z města samotného. Údajně ji tam nechal vyrobit bohatý indický obchodník, který ji následně věnoval tamnímu chrámu, píše portál Egypt Independent.

Objev naznačuje blízké kontakty starověké Indie a Římské říše, která tehdy Egypt ovládala. Buddha navíc není jediným důkazem těchto styků. V bývalém chrámu přístavního města, který byl zasvěcen řeckým bohům, nalezli archeologové nápisy v indickém jazyce sanskrtu.

​Římská říše na svém vrcholu udržovala i přes velkou vzdálenost obchodní styky s Dálným východem. Využívala k tomu jak námořní trasy podél pobřeží, tak pozemní trasy včetně slavné Hedvábné stezky. Z Indie a Číny získával Řím především hedvábí, ale také koření, drahokamy a slonovinu.

V Egyptě našli nejstarší zachovalou mumii. Je jí pravděpodobně 4 000 let (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.