Přelomová dohoda. EU bude mít přísnější migrační politiku

Evropská unie dospěla po dlouhých rozhovorech k dohodě na migračním balíčku. "EU dosáhla přelomové dohody o novém souboru pravidel pro řízení migraci a azylu," uvedla na sociální síti X předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. 

Politici o nových pravidlech jednali dva dny a dvě noci. "Shodli jsme se na komplexním paktu o migraci a azylu s lepší ochranou našich vnějších hranic, větší solidaritou a větší ochranou zranitelných žadatelů o azyl. Jsem pyšná, dokázali jsme to," uvedla k dohodě eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová na sociální síti X.

Soubor pravidel obsahuje několik legislativních návrhů, které ještě musí schválit ministři členských zemí a Evropský parlament. Podle tohoto balíčku by nově měly probíhat efektivnější kontroly migrantů, rychlejší vracení neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu, zavedena bude povinná solidarita všech států, které přetíženým zemím s migranty pomohou. A to buď přijetím části migrantů, nebo poskytnou finanční či materiální pomoc, píše web Euronews.com.

[chooze:article;value:529285]

​Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) vítá, že Evropská unie myslí ochranu svých vnějších hranic skutečně vážně. Svoji podporu přesto ještě zvažuje. 

"Solidarita musí jít ruku v ruce s bezpečností. Pro mne je zásadní otázka zvláštní ochrany pro děti, které jsou nejzranitelnější. Bohužel zde žádné nové účinné opatření nevidím, přesto, že paní komisařku Johanson jsem o to opakovaně žádala," uvedla Šojdrová na síti X.

Nový imigrační zákon ve Francii budí vášně

Také Francie ve středu zpřísnila migrační politiku. Tamní parlament schválil návrh, podle kterého se omezí sociální dávky cizincům. Podle agentury Reuters jde o politické vítězství prezidenta Emmanuela Macrona, které však odhalilo trhliny v jeho centristické většině. Levice Macrona obviňuje z ústupků krajní pravici. Někteří ministři mají kvůli přijetí zákona hrozit tím, že skončí ve funkci. 

Některá z opatření v nové legislativně ztěžují migrantům přivést své rodinné příslušníky do Francie a oddalují jim přístup k sociálním dávkám. Skupiny pro lidská práva zákon odsoudily jako nejagresivnější imigrační zákon za poslední desetiletí, píše BBC. Krajně pravicová politička Marine Le Penová jej prohlásila za "ideologické vítězství".

Tresty pro pašeráky migrantů se mají zpřísnit. Mnohdy dostanou jen podmínku (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.