Přelomová dohoda Turků s Putinem. Společně chtějí převézt Evropu

Erdogan chce dotáhnout do konce Putinův návrh z loňského října vybudovat na území Turecka nový plynárenský uzel, přes který by proudil plyn z Ruska. Řekl to v pondělí ruské agentuře TASS.

"Rozhodně posílíme tureckou pozici na poli obchodování s plynem. Když mi Putin gratuloval (ke znovuzvolení, pozn. red.), zopakoval, že chce vytvořit plynárenské centrum v severozápadní oblasti naší země. Uděláme to s nimi," prohlásil Erdogan.

Putin přišel s nápadem udělat z Turecka velmoc co do tranzitu plynu dál do Evropy měsíc poté, co několik výbuchů poškodilo plynovody Nord Stream I a Nord Stream II. Oba společně financovalo Německo s Moskvou. Podle švédských a dánských vyšetřovatelů se jednalo o sabotáž, viníka ale ještě nenašli. Spekulovalo se o Rusku, ale i o Spojených státech amerických.

[chooze:article;value:506254]

Erdogan už s Putinem o plynovodu uzavřel dohodu a zahájil legislativní změny, které zemi na provoz plynovodu připraví. Podle politologů je záměr pokusem Moskvy obejít sankce Evropské unie související s ruskou válkou proti Ukrajině, jimž ruský plyn také podléhá.

Turci si Erdogana v neděli potřetí zvolili prezidentem, poprvé se jím stal v roce 2014, připomíná BBC. Předtím zastával roli premiéra, u moci se tak drží už přes 20 let.

Putin obvinil Západ, že vede válku proti Rusku (9. 5. 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.