Přelomová novinka: Pražská botanická zahrada spouští vlastní solární elektrárnu

Součástí projektu botanické zahrady je využití vlastních fotovoltaických elektráren v areálu. "Cílem je pokrýt významný podíl spotřeby elektrické energie z vlastních zdrojů a současně využít jedinečnou polohu na slunečném jižním svahu. První fotovoltaické panely jsme nainstalovali na nový objekt zázemí pro zaměstnance, v rámci areálu návštěvnického centra s výstavním sálem, kde udržitelně vyrobená energie najde své využití," nastínil ředitel zahrady Bohumil Černý.

Následovat pak bude další solární elektrárna pro skleník Fata Morgana a pěstební zázemí. Instalována bude na plochách za skleníkem, které nemohou být využity pro expoziční účely. V projektu se počítá s instalací až 222 panelů. "Fotovoltaika není jedinou technologií, kterou do budoucna hodláme využívat pro snížení energetické náročnosti našeho provozu," doplnil Černý.

[chooze:article;value:504430]

​Hlavní město v roce 2020 přijalo klimatický závazek snížit do roku 2030 emise CO2 o 45 % oproti roku 2010. "To znamená zásadní redukci uhlíkové stopy a výrazné navýšení podílu elektřiny pocházející z obnovitelných zdrojů. Podporujeme veškeré projekty, jejichž cílem je efektivní úspora energii a prokazatelné zlepšení životního prostředí v Praze," uvedla náměstkyně pražského primátora Jana Komrsková (Piráti).

​Projekt fotovoltaiky v areálu botanické zahrady realizuje městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP), která je mimo jiné správcem sítě veřejného osvětlení. "Letos předpokládáme realizaci zhruba 50 instalací fotovoltaik na střechách budov v majetku hlavního města. Výstavbou panelů pro nás projekt nekončí, jako obchodník s elektrickou energií umožníme zapojení vyrobené energie do spotřeby města nejen v rámci botanické zahrady," uzavřel Tomáš Jílek, předseda představenstva THMP.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.