Přelomové rozhodnutí: K úřední změně pohlaví už nebude potřeba operace

Ústavní soud zrušil zákon, který pro změnu pohlaví vyžadoval chirurgický zákrok. Rozhodl tak ve věci trans muže, který si chtěl změnit úředně pohlaví, nehodlal však podstoupit operaci, kterou právní úprava vyžadovala. O změnu požádal už v roce 2019, kvůli chybějící operaci mu však úřady nepovolily změnu pohlaví v občanském průkazu a dalších dokumentech ani změnu neutrálního jména na mužské.

Se zrušením zákona však povinnost operace a s ní spojené sterilizace odpadává. "Zákonné požadavky chirurgické přeměny pohlavních orgánů a znemožnění reprodukční funkce pro účely změny pohlaví jsou v rozporu se základním právem trans lidí na ochranu tělesné integrity a osobní autonomie ve spojení s jejich lidskou důstojností," uvedla mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi.

[chooze:article;value:548459]

Právní úprava přestane definitivně platit v polovině příštího roku. Soud tak chce dát zákonodárcům dostatečný prostor, aby navrhli nový zákon, který bude respektovat tělesnou autonomii osob procházejících změnou pohlaví.

​I když Ústavní soud povinnost operace vyřadil, prohlásil, že změna pohlaví může nadále podléhat i dalším požadavkům. "Ze strany zákonodárce je legitimní zajistit právní jistotu v tom směru, že zabrání svévolným změnám pohlaví 'podle nálady', jakož i změnám účelovým," dodala Abbasi.

Na závěry soudu už reagovali i čeští politici. "Vítám rozhodnutí Ústavního soudu. Podmínka sterilizace trans osob pro úřední změnu pohlaví je zcela barbarská a zpátečnická praktika. Stát nemá zasahovat lidem do života víc, než je nutné," prohlásil na sociální síti X ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Rozsudek přivítala i pirátská místopředsedkyně Klára Kocmanová. "Ústavní soud poslal podmínku sterilizací trans osob tam, kam patří – do minulosti," dodala.

[chooze:poll;value:bc42b168104ad3a9cbb1e426211f3d6c1dcec3b8]

Na detaily rozhodnutí Ústavního soudu se můžete podívat zde:

[chooze:document;value:3d8a46fa-4c80-4d77-a022-12e16ada171a]

[chooze:document;value:56ca462d-0f82-403c-a2c7-881c90bc5a93]

Odborník: Operativní zákrok je u trans lidí nevratný a je proti právům na jejich zdraví:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.