Přelomový krok Francie. Začlenila do ústavy právo na potrat

Francouzští zákonodárci se v pondělí v podvečer sešli ve Versailles na výjimečném zasedání, kde hlasovali o začlenění práva na potrat do ústavy. Návrh zákona schválila drtivá většina poslanců. Získal 780 hlasů, píše portál ABC News

Proti návrhu bylo pouhých 72 členů parlamentu. Výsledky hlasování si tak vyžádaly potlesk téměř celého sálu. Francie se totiž stala první zemí na světě, která právo na potrat výslovně zahrnula do své ústavy.

V rámci oslav se dokonce rozsvítila Eiffelova věž, na které se v angličtině objevil nápis "Moje tělo, Moje volba". Francouzský prezident Emanuel Macron označil tento krok za francouzskou hrdost, píše web BBC News.  

[chooze:article;value:544725]

"Posíláme zprávu všem ženám. Vaše tělo patří vám a nikdo za vás nemůže rozhodovat," prohlásil ještě před zasedáním francouzský premiér Gabriel Attal. "Máme vůči ženám morální dluh," dodal.

Premiér tak vzdal hold bývalé ministryni zdravotnictví a feministce Simone Veilové, která prosazovala dekriminalizování potratů už v roce 1975. Právě tehdy francouzská vláda potraty legalizovala.

Potraty mají ve Francii velkou podporu napříč politickým spektrem. Průzkumy navíc ukázaly, že změnu ústavy na ochranu práva ukončit těhotenství podpořilo 85 % veřejnosti.

[chooze:article;value:519040]

Poslankyně Národního shromáždění Francie Mathilde Panotová poté podle webu Le Monde představila návrh na začlenění tohoto práva do Listiny základních práv Evropské unie.  

Změnu ústavy podnítil nedávný vývoj situace ve Spojených státech amerických, kde v roce 2022 Nejvyšší soud zrušil 50 let starý rozsudek, který právo na potrat zaručoval. Potraty poté zakázalo celkem 18 států.

"Právo na potrat ve Spojených státech ustoupilo. A tak nás nic neospravedlňovala k tomu si myslet, že od tohoto rizika by byla Francie osvobozena," vysvětlila Laura Slimaniová, která bojuje za práva žen.

​Prezident Macron navštíví Česko. Přijede lobbovat za francouzskou firmu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.