Přelomový objev českých chemiků. Dokáží s ním výrazně vylepšit počítače

Výrazný průlom přinesl výzkum chemiků z českého Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Podařilo se jim vytvořit takzvané fotopřepínače, tedy molekuly schopné snadno a rychle měnit svou strukturu.

Jediné, co je k této změně potřeba, je si na tyto molekuly správně posvítit. Změny v molekulách jsou kontrolované a přechází při nich mezi třemi různými stavy namísto dvou, jak bylo doposud běžné. Těmito změnami je například proměna barev.

[chooze:article;value:547742]

Vědci z Akademie věd přirovnávají změny v molekulách k jedničkám a nulám v binární soustavě, která je základem všech počítačových technologií. "Je tam však ten rozdíl, že díky svým miniaturním rozměrům dokážou molekuly na stejné ploše uchovávat řádově větší množství informací než křemíkové čipy," řekl Tomáš Slanina z Ústavu organické chemie a biochemie.

Díky tomu by mohl úspěch českých chemiků znamenat obrovský posun v počítačových technologiích, zejména v navýšení kapacity úložišť. Například do jednoho mobilního telefonu vybaveného touto technologií by se tak vešlo několikanásobně více informací.

Fotopřepínače, na které se čeští vědci soustředí, se nazývají fulgidy. U nich byl až donedávna velký problém s výrobou, chemikům se však podařilo celý proces urychlit a usnadnit. "Když jsem nastupoval na doktorské studium, jeden fulgid jsem připravoval i měsíc. Teď, díky naší chemické zkratce, je to hotové za odpoledne," sdělil Jakub Copko z Ústavu organické chemie a biochemie.

Brněnští vědci hlásí unikátní objev. V laboratoři si svítí díky krevetám (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.