Přelomový objev NASA. Na Marsu našla molekuly, které mohou být důkazem života

Množství organických molekul odhalilo v kráteru Jezero na Marsu vozítko Perseverance. O objevu informovali vědci amerického Národního úřadu po letectví a vesmír (NASA) v článku zveřejněném v časopise Nature. Jak upozorňuje deník Independent, odborníci nevylučují, že může jít skutečně o pozůstatky života.

Organické molekuly detekovaly přístroje vozítka ve všech deseti vzorcích odebraných z vytipovaných míst na dně kráteru. Mezi tyto molekuly a život ale nelze klást rovnítko.

"Jde o různé sloučeniny uhlíku a dalších prvků, jako jsou vodík, kyslík nebo dusík. Tyto látky jsou považovány za základní stavební kamen života. Vznikat můžou ale i při jiných procesech," řekla pro web Space.com planetární vědkyně a vedoucí skupiny, která objev zveřejnila, Sunanda Sharmaová.

[chooze:article;value:509733]

Právě proto Sharmaová nadšení z výzkumu mírní. "My planetární vědci a astrobiologové jsme velmi opatrní, pokud jde o tvrzení, že za vznikem těchto látek nebo jiných možných pozůstatků života je skutečně život. Tato hypotéza je vždy poslední mezi mnoha. Znamená to, že bychom museli vyloučit jakýkoli nebiologický zdroj původu, abychom skutečně mohli mluvit o tom, že má biologický původ," vysvětlila.

Příkladem procesů, kde takové molekuly můžou vzniknout, je například vulkanická činnost, vliv dopadu meteoritů nebo reakce mezi vodou a horninami. I když se ale vědcům nakonec podaří vyloučit, že by nalezené sloučeniny pocházely z živých organismů, neznamená to, že by jejich objev neměl svůj význam.

Už teď tato zjištění naznačují, že měl Mars mnohem aktivnější minulost, než se v minulosti předpokládalo. Zároveň můžou poodhalit to, jaké podmínky jsou pro vznik života potřeba.

Přímý přenos z Marsu! Svět poprvé sledoval živé vysílání z jiné planety (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.