Přelomový objev ve vesmíru. Nová galaxie podle vědců připomíná arašíd

Hned dvě nové galaxie se podařilo najít díky Webbově teleskopu v oblasti vesmíru známé jako kupa galaxií Pandora nebo Pandořina hvězdokupa. Obě galaxie jsou od Země velmi vzdálené, konkrétně by mělo jít o druhou a čtvrtou nejvzdálenější. Článek popisující galaxie vyšel v pondělí v časopise Astrophysical Journal Letters.

Vesmírnému dalekohledu se také již podařilo pořídit snímek galaxií. Vzdálenější z nich leží téměř 33 miliard světelných let od Země. Vesmír byl asi 330 milionů let starý, když tato objevená galaxie vyzařovala světlo. Původně by světlu trvalo cestovat na Zemi 13,4 miliardy let. Vesmír se ovšem od té doby rozšířil, takže se odhaduje, že světlu bude trvat právě zhruba 33 miliard světelných let, než dosáhne naší planety.

​"O raném vesmíru je toho známo velmi málo a jediný způsob, jak se o té době dozvědět více a otestovat naše teorie raného vzniku a růstu galaxií, jsou tyto velmi vzdálené galaxie. Před naší zprávou jsme věděli pouze o třech potvrzených galaxiích v této extrémní vzdálenosti," uvedla jedna z autorek zprávy Bingjie Wangová.

Velikost "arašídu"

Vědci uvedli, že obě nové galaxie jsou mnohem větší než dříve pozorované galaxie v podobných vzdálenostech. "Dříve objevené galaxie v těchto vzdálenostech se na našich snímcích zobrazují jako tečka," řekla Wangová.

Jedna z nových galaxií svým protáhlým tvarem připomíná arašíd a druhá vypadá jako nadýchaná koule. Není jasné, zda je rozdíl ve velikosti způsoben tím, jak se hvězdy formovaly nebo co se s nimi stalo poté, co se zformovaly, ale rozmanitost vlastností galaxií je podle vědců opravdu zajímavá.

[chooze:article;value:527097]

​Nové galaxie jsou o dost menší než naše Mléčná dráha, která má průměr asi 100 tisíc světelných let. Nové galaxie mají průměr asi 2 000 světelných let. Wangová vysvětlila, že menší velikost je pravděpodobně způsobena tím, že raný vesmír byl více stlačen než dnes. Vědci věří, že schopnosti Webbova dalekohledu mohou umožnit pozorování ještě dalších galaxií. 

Podívejte se na vůbec první snímek z Webbova teleskopu. Ukazuje odraz vesmíru krátce po jeho vzniku před 13 miliardami let (7/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.