Přelomový rozsudek soudu: Lidská práva Evropanů jsou porušovaná

Švýcarsko porušilo lidská práva skupiny 2 500 svých starších občanek na rodinný život, rozhodl v úterý ve Štrasburku ECHR. Ty stát žalovaly, protože podle nich nezaujímá dostatečná opatření proti klimatické změně, píše web Euronews.

Seniorky tvrdily, že jejich demografická skupina je obzvláště zranitelná vůči vlnám veder způsobeným klimatem. Jedna žena uvedla, že v létě nemohla tři týdny opustit svůj dům, píše deník The Telegraph.

[chooze:article;value:550010]

Jedná se o přelomový rozsudek, který by mohl ovlivnit přístup k ochraně klimatu. Může sloužit jako precedens pro další rozhodnutí soudu v případech ve všech 46 členských státech Rady Evropy. Mohl by po nich vyžadovat důraznější řešení klimatické krize.

"Jsem velmi šťastná," řekla 70letá členka skupiny seniorek Nicole Barbryová podle deníku The Guardian. "Je dobře, že nám konečně naslouchají," dodala.

[chooze:article;value:541906]

Soud v úterý rozhodoval i o dvou dalších žalobách podobného střihu. Ty ale zamítl. Jednu z nich podalo šest mladých lidí z Portugalska a žalovali celkem 32 evropských států.

Druhou podával bývalý francouzský starosta. Ten tvrdil, že nečinnost francouzského státu způsobila riziko zatopení jeho města pod hladinou Severního moře.

Za globální oteplování můžou krávy, vypouštějí do ovzduší třetinu všech emisí metanu (07/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.