Přelomový verdikt: Google si udržuje monopol mezi internetovými vyhledávači

Rozhodnutí amerického okresního soudu je ohromující výtkou proti nejstarší a nejdůležitější obchodní činnosti společnosti Google, píše americká CNN. Společnost vynaložila desítky miliard dolarů na exkluzivní smlouvy, aby si zajistila dominantní postavení jako výchozí poskytovatel vyhledávání na světě v chytrých telefonech a webových prohlížečích.

"Po pečlivém zvážení a posouzení svědeckých výpovědí a důkazů dospěl soud k následujícímu závěru: Google je monopolistou a jedná tak, aby si svůj monopol udržel," napsal v pondělním stanovisku americký okresní soudce Amit Mehta. Dominantní postavení Googlu na poli internetového vyhledávání je podle něj důkazem jeho monopolu.

[chooze:article;value:550145]

S napětím očekávaný verdikt přichází téměř rok od zahájení soudního procesu, v němž proti Googlu stojí americké ministerstvo spravedlnosti. Podle agentury AP se jedná o největší antimonopolní případ ve Spojených státech za poslední čtvrtstoletí. Google se proti verdiktu hodlá odvolat.

"Toto vítězství nad Googlem je historickým vítězstvím pro americký lid," uvedl v prohlášení ministr spravedlnosti Merrick Garland. "Žádná společnost, bez ohledu na to, jak je velká nebo vlivná, není nad zákonem," dodal. Společnost  Google "má 89,2% podíl na trhu obecných vyhledávacích služeb, který na mobilních zařízeních dosahuje 94,9 %," uvádí se v 277 stránkovém soudním rozhodnutí.

https://twitter.com/CNN/status/1820535530871738707

Bílý dům označil rozhodnutí soudu za "vítězství amerického lidu". "Jak prezident Biden a viceprezidentka Harrisová dlouho říkali, Američané si zaslouží internet, který je svobodný, spravedlivý a otevřený soutěži," uvedla v prohlášení tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová.

Pro společnost Google a její mateřskou společnost Alphabet Inc. představuje verdikt velký neúspěch. Tvrdila totiž, že její popularita pramení z velkého zájmu uživatelů o používání vyhledávače, který je tak dobrý v tom, k čemu je určen, že se stal synonymem pro vyhledávání věcí na internetu, uvádí AP. Podle nedávné studie, kterou zveřejnila investiční společnost BOND, vyhledávač Google denně zpracuje přibližně 8,5 miliardy dotazů po celém světě, což je téměř dvojnásobek oproti době před 12 lety.

[chooze:article;value:564492]

​Očekává se, že toto soudní rozhodnutí vyvolá samostatné řízení, které by mělo určit, jakým sankcím bude společnost Google čelit. Vzhledem k avizovanému odvolání Googlu však že může trvat měsíce nebo dokonce roky, než se případné důsledky projeví. Verdikt by však nakonec mohl změnit způsob, jakým Google zpřístupňuje svůj vyhledávač uživatelům, protože by ovlivnil jeho schopnost uzavírat velmi lukrativní smlouvy s výrobci zařízení a poskytovateli online služeb, které byly jádrem případu.

Společnost bude pravděpodobně také čelit peněžité pokutě, ačkoli pokuty "nejsou hlavním způsobem, jakým americký antimonopolní systém prosazuje právo", protože pro obrovskou, velmi ziskovou společnost, jako je Google, jsou obvykle "kapkou v moři", řekla CNN Rebecca Allensworthová, profesorka práva na Vanderbiltově univerzitě.

Seznam žaluje Google o miliardy. Američané prý zneužívají monopol (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.