Premiér Fiala je v Izraeli. Země zaútočila na další stát

[chooze:gallery;value:33654]

​Do židovského státu ve středu zamířil český vládní speciál s premiérem Petrem Fialou na palubě. Doprovází jej rakouský kancléř Karl Nehammer. Fiala chce návštěvou vyjádřit Izraeli solidaritu. Teroristické útoky Hamásu označil jako "nevýslovně brutální" a Izrael tak podle něj má plné právo na obranu. 

"S Benjaminem Netanjahuem jsme se měli setkat už 8. října, den předtím bohužel zahájili palestinští teroristé barbarský útok proti Izraeli a jeho občanům. Nový termín našeho setkání jsme zvolili záměrně den před jednáním Evropské rady, abych měl co nejčerstvější informace ze země a také nové argumenty pro podporu Izraele v Radě," napsal Fiala na sociální síti X

V Bruselu pak chce usilovat o to, aby Rada potvrdila to, že jednoznačně stojí na straně Izraele a podpořila jeho právo na sebeobranu. "Izrael je náš klíčový spojenec. Má právo na mír a bezpečnost a Česká republika stojí pevně po jeho boku," dodal Fiala. Na programu má kromě vyjádření podpory jednání s premiérem Benjaminem Netanjahuem a izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem. 

[chooze:article;value:526848]

Izrael čelil útoku ze Sýrie

Ve středu brzy ráno izraelská armáda uvedla, že čelila raketovému útoku ze Sýrie na Golanské území. "Mělo jít o reakci na úterní minometné útoky, při nichž byly použity zbraně syrské armády," informuje list Ha'arec. V rámci protiútoku zasáhla syrskou vojenskou infrastrukturu. Země ohlásila 11 obětí. Rakety vypálené ze Sýrie údajně nezpůsobily žádné škody. Měly totiž dopadnout na otevřené prostranství.

Nejméně tři lidé zemřeli podle Times od Israel po útoku bezpilotních letounů Jeruzaléma na palestinské město Dženín. V oblasti v předchozích dnech operovaly také izraelské pozemní síly. Na některá jejich vozidla měli údajně teroristé umístit výbušná zařízení.

Stále se očekává velká pozemní operace v Pásmu Gazy, kvůli níž Izrael zmobilizoval 300 tisíc rezervistů. I když Jeruzalém už před několika dny uvedl, že má vše naplánované, důvodem odkladu akce mohou být mimo jiné obavy o život dvou set padesáti izraelských rukojmí. Většinu z nich zadržuje hnutí Hamás. Jeho útok na Izrael ze 7. října si vyžádal přes 1 400 obětí.

Teroristé z Hamásu opět pronikli na izraelské území. Podívejte se na středeční reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.