Moderní bydlení

Premiér Fiala míří do Litvy. Rostou obavy z konfliktu s Ruskem

Premiér navštíví základnu NATO v litevské Rukle. Právě ta se v posledních měsících stala jednou z nejdůležitějších základen Severoatlantické aliance. Střeží totiž jedno z vůbec nejzranitelnějších míst, kterému se přezdívá i Achillova pata Severoatlantické aliance. Řeč je o Suwalském koridoru.

​"Pokud by hypoteticky někdy měl nastat nějaký pozemní útok směrem do Evropy, tohle místo je nejpravděpodobnější. Je to ploché místo, nejsou tam žádné překážky," objasnil bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

[chooze:article;value:549047]

​I proto NATO v Pobaltí posiluje svou přítomnost. A na možný útok Ruska se připravují i samotné Pobaltské státy. Podél svých hranic s Ruskem a Běloruskem budují systém opevnění, takzvanou Baltskou obrannou linii. Její součástí mají být zákopy, minová pole i bunkry. Kromě vojenských obranných prvků ale na mnoha místech hranice přibudou i vysoké ploty, někde už stojí. Důvodem je obava z nelegálních migrantů. Ty do Pobaltí posílá ruský i běloruský režim.

​"Skrze tuto migrační optiku může být vynakládán značný tlak na společnosti střední a východní Evropy. Nesou náklady, které jsou s migrací spojeny," okomentoval analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Pavel Havlíček.

Vedle toho je migrace pro oba režimy i ekonomickou motivací. Uprchlíci, kteří pochází zejména ze zemí Blízkého východu, totiž za překročení hranice na Západ platí i desetitisíce eur, tedy statisíce korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.