Premiér Fiala: Nečekají nás jednoduché dny. Přijde až stoletá voda

O aktuální situaci v souvislosti s extrémními srážkami a hrozbou rozvodnění vodních toků jednal Ústřední krizový štáb od deseti hodin dopoledne. Jak premiér Fiala avizoval už ve čtvrtek, zasedání svolal z preventivních důvodů. 

Předseda vlády Fiala oznámil, že Česko čeká velmi náročná situace. "Přichází první vlna vysokých úhrnů srážek a predikce meteorologů se bohužel nemění. V sobotu čekáme další nárůst hladin. Bohužel musíme očekávat až stoletou vodu," prohlásil.

[chooze:article;value:573590]

​Zároveň se také snažil situaci uklidnit. "Děláme vše pro zmírnění důsledků. Chci poděkovat všem jednotkám IZS i hejtmanům, kteří dělají, co je v jejich silách," dodal Fiala.

Největší deště a s nimi spojené povodně budou podle předpovědí hlavně na Moravě a v pohraničí. "Do pondělí očekáváme vysoké úhrny srážek na Vysočině, Šumavě, Jeseníkách, Krkonoších, Lužických i Orlických horách," uvedl Fiala.

Po jednání promluvil i ministr vnitra Vít Rakušan. Ten informoval o stavu záchranářů, kteří se na záplavy chystají. "Hasiči zajišťují pytle s pískem, posílili také počet lidí ve svých aktivizačních centrech. Na místech po celé republice máme lidi ochotné pomoci profesionálům. Na některých místech máme nasazeno i sto policistů v pohotovosti, kteří jsou připraveni být nasazeni tam, kde je potřeba," vypočítal Rakušan.

[chooze:article;value:573785]

​V pohotovosti jsou například i policejní potápěči a obsluha dronů, kteří mohou pomoci při záchranných pracích. "Armáda nás také ujistila o své připravenosti, může nasadit vrtulníky i s technikou a personálem," sdělil Rakušan.

Nakonec Rakušan požádal i občany Česka, aby se chovali zodpovědně. "Žádáme občany, aby se vyhýbali rizikovému chování. Chci požádat školy, které jen uvažují o tom, že by nerušily vodácké kurzy, aby tak nečinily a nehazardovaly se životy studentů a učitelů. Rozhodně se také nepřibližujte k rozvodněným vodním tokům," řekl.

Nejhorší situace má být podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) ve výše položených částech republiky. "V oblasti Českomoravské vrchoviny můžou kumulační průtoky dosáhnout stoleté vody na vrchních tocích Svratky, Sázavy, Svitavy, Chrudimky a Novohradky v neděli večer. Také zejména v oblasti Jeseníků nelze vyloučit podobnou extrémní povodňovou odezvu," poznamenal Hladík.

Meteorologové, záchranné složky, vedení obcí, krajů i celého státu se na události, které Česko čekají o víkendu, připravují už několik dní. Ve středu na tiskové konferenci ministr Hladík prohlásil, že je situace srovnatelná s roky 1997 a 2002. Vzhledem k masivním přípravám se ale neočekávají tak rozsáhlé škody jako při tehdejších povodních. 

Rakušan přesto apeloval na lidi, aby se připravili na možnost evakuace:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.