Premiér Fiala odletěl do Bruselu, sešel se se zástupci zemí Perského zálivu

Už několik dní bylo jasné, že najít společnou řeč mezi sedmadvaceti státy Evropské unie a zástupci zemí Perského zálivu nebude jednoduché.

Závěry summitu se tak rodily opravdu v bolestech a diplomaté na jejich přípravě pracovali ještě ve chvíli, kdy už političtí představitelé seděli v jednacím sále.
Sporných bodů bylo hned několik – podle kuloárních informací bylo velmi obtížné sladit hlavně postoje kolem války na Ukrajině a na Blízkém východě, jak se předpokládalo.

Pozice sedmadvacítky a arabských zemí se totiž v otázkách konfliktů značně liší. Kompromis se ale nakonec najít podařilo.

[chooze:article;value:578610]

Petr Fiala řekl, že jednání se zástupci Kataru, Saudské Arábie nebo Kuvajtu je v dnešní době důležité hlavně proto, že válka na Blízkém východě představuje celosvětové nebezpečí. ​Summitu se za země Perského zálivu zúčastnili mimo jiné zástupci Kataru, Kuvajtu nebo Spojených arabských emirátů. 

Předseda české vlády v Bruselu zůstává, aby se ve čtvrtek zúčastnil summitu Evropské rady. Tam budou prezidenti a premiéři členských států Evropské unie řešit hlavně válku na Ukrajině či situaci na Blízkém východě. 

"Dosavadní kroky v boji proti migraci nestačí, musíme jednat rozhodněji, rychleji, musíme zlepšit návratovou politiku a problém nelegální migrace řešit ještě předtím, než se migranti dostanou do zemí Evropské unie," sdělil před odletem do Bruselu Fiala s tím, že se před samotným summitem sejde s lídry zemí, kteří mají stejný názor.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.