Premiér Fiala po návratu z Afriky onemocněl. Na poslední chvíli ruší plány

Oficiální schůze ohledně směřování politiky České republiky se měli na Pražském hradě zúčastnit prezident Petr Pavel, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) a premiér Petr Fiala.

Ministerský předseda ale podle Úřadu vlády onemocněl a ruší program. Očekávané setkání, na kterém se měl mimo jiné řešit i případný pohřeb se státními poctami pro bývalé ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, se tak neuskuteční. Ještě před polednem s ním ale všichni počítali. 

"Důvodem je nemoc předsedy vlády, nový termín hledáme," uvedla Kancelář prezidenta republiky v úterý odpoledne. Pravidelně se chtěli politici na nejvyšší úrovni setkávat zhruba jednou za tři měsíce. 

[chooze:article;value:528078]

Na detaily týkající se onemocnění mluvčí vlády Václav Smolka na dotaz TN.cz nereagoval. 

V sobotu se premiér vrátil z rozsáhlé zahraniční cesty do subsaharské Afriky. Během ní navštívil Ghanu, Keňu, Etiopii a Pobřeží Slonoviny. Plánoval i návštěvu Nigérie, která ji ale nakonec odvolala jen pár hodin před uskutečněním. Země jako oficiální důvod uvedla, že není schopná zajistit odpovídající přijetí a program.

Fiala ve čtvrtek navštívil v Ghaně jednu z tamních nemocnic, do níž dodávají zdravotnickou techniku české firmy. Ještě minulé úterý večer se účastnil regionální sněmu ODS v Ústí nad Labem, kde mimo jiné diskutoval s europoslancem Alexandrem Vondrou (ODS). 

Fiala: Afrika je kontinent, na který se zapomínalo. Myslím, že to je chyba (11/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.