Premiér Netanjahu považuje příměří za výzvu k izraelské kapitulaci

"Chci jasně vyjádřit postoj Izraele k příměří. Stejně jako Spojené státy nesouhlasily s příměřím po bombardování Pearl Harboru nebo po teroristickém útoku z 11. září, nebude Izrael souhlasit se zastavením bojů s Hamásem," informuje The Times of Izrael s odkazem na premiérovu pondělní tiskovou konferenci pro zahraniční média.

"Po strašlivých útocích ze 7. října jsou výzvy k příměří výzvami k tomu, aby se Izrael vzdal Hamásu, aby se vzdal terorismu, aby se vzdal barbarství. To se nestane," dodal izraelský premiér s tím, že nyní je čas na válku. "Válku za společnou budoucnost. Dnes vytyčujeme hranici mezi silami civilizace a silami barbarství. Je čas, aby se každý rozhodl, na čí straně stojí."

[chooze:article;value:525672]

Netanjahu označil útok Hamásu za "nejhorší zvěrstvo, jaké izraelský lid zažil od dob holocaustu". Zástupcům zahraničního tisku řekl, že Hamás vraždil děti před očima jejich rodičů a vraždil rodiče před očima jejich dětí. "Upalovali lidi zaživa, znásilňovali ženy, stínali hlavy mužům, mučili přeživší holocaustu, unášeli děti."

Izrael v posledních dnech čelí stále častějším výzvám k zastavení palby v Gaze, přičemž v pátek byla drtivou většinou hlasů přijata rezoluce OSN vyzývající k příměří bez zmínky o zvěrstvech Hamásu. Netanjahu zjevně narážel na země, které tlačí na Izrael, aby uzavřel příměří. "Izrael se postaví barbarským silám až do vítězství. Doufám a modlím se, aby civilizované národy na celém světě tento boj podpořily.

https://twitter.com/AFP/status/1719066891422146921

Podle agentury AFP Netanjahu na tiskové konferenci rovněž prohlásil, že ostatní země musí více pomoci v boji za osvobození více než 230 rukojmích, které Hamás unesl při svých útocích 7. října. Premiér uvedl, že mezinárodní společenství musí požadovat, aby byli zajatci "okamžitě a bezpodmínečně propuštěni". Upřesnil, že mezi zajatci je 33 dětí a Hamás je "terorizuje a drží jako rukojmí".

K počtu mrtvých civilistů v Gaze poznamenal, že vítězství začíná morální čistotou. "Začíná poznáním rozdílu mezi dobrem a zlem, mezi dobrem a zlem... Znamená to morálně rozlišovat mezi úmyslným vražděním nevinných a neúmyslnými oběťmi, které provázejí každou legitimní válku."

"Dokud bude mezinárodní společenství obviňovat Izrael z toho, že Hamás používá palestinské lidské štíty, bude Hamás tuto praxi nadále používat jako nástroj teroru," varoval Netanjahu. "Hamás bude i nadále využívat sklepy nemocnic v Gaze jako velitelská stanoviště své rozsáhlé sítě teroristických tunelů. Bude i nadále využívat mešity jako opevněné vojenské pozice a sklady zbraní. Bude pokračovat v krádežích pohonných hmot a humanitární pomoci ze zařízení OSN."

Současné výzvy k nastolení příměří rovněž nepodporují i Spojené státy, které však navrhují zvážit "pauzy" pro přísun pomoci do Gazy. "Nedomníváme se, že příměří je nyní správnou odpovědí," řekl mluvčí Rady pro národní bezpečnost John Kirby. Dodal, že USA jsou "přesvědčeny" o tom, že se v příštích dnech podaří zvýšit počet kamionů s pomocí, které se do Gazy proudí přes přechod Rafáh s Egyptem, na přibližně 100 denně.

Japonské ministerstvo zahraničí vydalo v úterý prohlášení, podle kterého Japonsko uvalilo nový soubor sankcí na osoby a společnost spojenou s Hamásem. Sankce spočívají ve zmrazení majetku jednotlivců a společností, kteří pomáhali financovat Hamás, a jsou v souladu s novými sankcemi, které počátkem tohoto měsíce oznámila vláda Spojených států. Na seznam osob a organizací, které Japonsko považuje za teroristy, byly nově zařazeny osoby včetně operativců Hamásu Muhammada Ahmada 'Abd al-Dajima Nasralláha a Ajmána Nofala.

Deník Jerusalem Post přinesl informaci, že stíhačky Izraelských obranných sil (IDF) zaútočily dnes brzy ráno v Libanonu na infrastrukturu teroristické organizace Hizballáh, uvedl vojenský mluvčí. Při útoku se pilotům údajně podařilo zničit zbraně používané teroristickou organizací. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.