Premiér si hraje s průměrem. Elektřina výrazně zdraží asi třetině lidí, říká expert

ERÚ v úterý navrhl zvýšení ceny za jednu megawatthodinu u regulované složky energie přibližně o 1 400 korun s DPH. Domácnosti by tak platily o 71 procent více než nyní. Podle Fialy tomu tak ale nebude. Zdražování energií, které by mohlo od příštího roku zasáhnout domácnosti v České republice, se věnovalo také speciální vysílání TN Live, které si můžete pustit v úvodu článku. 

Energetický expert Jan Béreš se domnívá, že rozhodnutí zvednout cenu regulované složky energie souvisí hlavně s modernizací elektrické sítě v Česku. "Ceny v poslední době nerostly nijak dramaticky, jednou to přijít muselo, a to je teď," míní. 

"Drastické zvýšení energií se nekoná. Kdo tvrdí něco jiného, jenom šíří paniku. To se týká i toho, co říká opozice. Chci zdůraznit, že ceny energií nebudou růst o desítky procent, a to v žádném případě. Lidé budou platit jako letos nebo maximálně o jednotky procent více," tvrdil v úterý premiér Fiala. Analytici jeho vyjádření ale korigují, protože by se mělo u třetiny všech domácností zvednou energie i o desítky procent.

[chooze:article;value:527730]

Podle ekonomů se totiž bude zvýšení ceny elektřiny u zákazníků výrazně lišit domácnost od domácnosti hlavně kvůli tomu, jak měly letos nastavenou platbu energií. Podle analytika Béreše se tak zdražení vůbec nemusí bát zákazníci, kteří nyní mají elektřinu zafixovanou na cenu vládního stropu. Naopak nejvíc podle Bartoně zaplatí lidé, kteří stále platí ceny zafixované před krizí. 

​"Tak třetina lidí, kteří ještě dosluhují v těch starých, předkrizových cenících a stále platí velice nízké ceny, tak pro ně to bude znamenat vysoké zdražení. Nejen tím, že se zvýšila regulační složka, ale tím, že jim skončí ty staré, výhodné ceny silové energie a budou platit to, co my ostatní teď," shrnul Bartoň. 

[chooze:article;value:527852]

Ekonom upozornil na to, že ohlášený návrh by dál mohl prohloubit neochotu lidí nakupovat a donutí je více šetřit. "Zatím tedy odkládáme spotřebu do budoucnosti, protože lidé spíše spoří kvůli nejistotě budoucnosti," zmínil s tím, že pokud v tomto trendu budou zákazníci dál pokračovat, logicky to povede k dalšímu zhoršení výhledu hospodářského růstu. 

Plánované zdražení podle ERÚ vychází z toho, že stát přestane dotovat část plateb, které kryl kvůli energetické krizi, konkrétně poplatky za obnovitelné zdroje energie nebo náklady na technické ztráty či náklady na podpůrné služby.

Vládě se podle politologa Lukáše Jelínka nepovedlo hlavně vysvětlení toho, že navýšení ceny se týká pouze zhruba 40 procent složky energie, která je regulovaná a platí celý kalendářní rok. Neregulovanou složku nastavují dodavatelé, kteří mohou cenu v průběhu roku různě měnit. 

[chooze:article;value:527756]

Politolog: Vláda si zahrává se sociálním smírem 

"Z hlediska vývoje názorů veřejnosti je podstatné, že zatímco včera odpoledne premiér hovořil o dopadech v řádu jednotkách procent, večer už ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) hovořil o tom, že u těch, kteří mají výhodně nastavené smlouvy, tak by to mohlo být do deseti procent," zhodnotil informování vlády ohledně zdražování energií politolog Jelínek. 

Domnívá se, že i kdyby se zdražení týkalo deseti procent obyvatel Česka, jde o velké číslo. "Myslím, že zatímco politickou důvěru ve Sněmovně si je schopná vláda zajistit, tak v případě voličů na jakoukoliv důvěru a jakékoliv vysvětlování své politiky rezignovala," řekl. Právě ve vysvětlování reforem podle něj kabinet Petra Fialy výrazně zaostává a "zahrává si se sociálním smírem". 

"Když spočítáme návrhy státního rozpočtu, dopady konsolidačního balíčku, který počítá třeba se zvýšením ceny vodného a stočného, tak tato informace o vyšších cenách elektřiny je jenom poslední kapkou do necitlivého vládního přístupu," zkritizoval ostře Jelínek politiku vlády. 

Čechy čeká brutální zdražení energií. Až o desítky procent, oznámil úřad:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.