Přepravce způsobil krávě stres. Vezl ji spolu s poraženým zvířetem

Inspektorky veterinární správy z Jihočeského kraje spolu s policií daného přepravce odhalily nedaleko Předotic na Písecku. V autě měl v neodděleném prostoru živou jalovici s poraženou krávou na hospodářství. Tím porušil hned několik předpisů.

Jak veterinární správa připomněla v tiskové zprávě, jatečné zvíře musí být před poražením prohlédnuto veterinářem, na jatka dopraveno hygienicky a bez zbytečného odkladu. Tělo poraženého zvířete se považuje za surovinu živočišného původu a je třeba s ním tak zacházet. Přepravovat poraženou krávu v nehygienických podmínkách v jednom prostoru s živou krávou tak odporuje legislativě.

[chooze:article;value:521932]

​Přepravce také nesplnil požadavky na welfare živých zvířat přepravovaných na jatka. Ta musí být v souvislosti s porážkou ušetřena zbytečné bolesti, úzkosti nebo utrpení. "Vézt živá zvířata společně s mrtvými tak, aby živá zvířata tato mrtvá zvířata vnímala a byla s nimi v bezprostřední blízkosti, způsobuje zvířatům stres," uvedla veterinární správa.

Provozovatele přepravy teď čeká správní řízení. V oblasti hygieny potravin mu může být udělena pokuta do výše 10 milionů korun. "Porušení v oblasti welfare zvířat bude postoupeno obci s rozšířenou působností (ORP) Písek," dodala správa. V rámci akce inspektoři zkontrolovali 12 aut, závadu zjistili ve třech případech. 

Přepravce převážel živou krávu s poraženým zvířetem:

Mlátí je a kopou. Veterináři i policisté prověřují týrání zvířat na jatkách:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.