Přes 10 tisíc zákonů a předpisů skončí. Jsou mezi nimi velké šílenosti

Český právní systém je plný různých zákonů a vyhlášek. Spousta z nich je ovšem v dnešní době zastaralá a nevymahatelná, a proto se politici rozhodli tisíce z nich zrušit. Ve středu v Poslanecké sněmovně v prvním čtení schválili zákon, který ruší přes 10 tisíc zákonů, nařízení a vyhlášek od roku 1918 až do roku 2018.

"Přehledný, transparentní, jednoduchý. Takový jsme slíbili, že bude náš stát i náš právní řád. Lidé se v něm musí snadno orientovat. Proto jsem moc rád, že dnes prošla prvním čtením naše novela, která ruší přes 10 000 nepotřebných zákonů a právních předpisů," sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který zákon v dolní komoře představil.

Mezi zrušenými zákony jsou podle Rakušana například zákon z roku 1919 o zrušení celibátu učitelek, zákon z roku 1924 o zrušení odměn udavačů daňových přestupků, zákon z roku 1930 o výrobě chleba nebo zákon o čtvrté pětiletce z roku 1966. "Celkem jde o 6 667 obsoletních právních předpisů, které jsou vyhaslé a v praxi neaplikovatelné a nadbytečné, a dále 3 616 právních předpisů, které byly dříve zrušeny pouze obecně. Český právní řád tak bude očištěn o 10 283 zbytečných právních předpisů," popsal ministr. 

[chooze:article;value:485190]

​Zároveň upozornil, že učitelky se nemusí bát, že by jim zase začal platit celibát. "Zrušením právního předpisu nebudou dotčeny právní vztahy, které na jeho základě již dříve vznikly. Tedy ani učitelky se po této právní úpravě nebudou muset obávat žádných neblahých konsekvencí," řekl ministr.

Poslankyně hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová ve Sněmovně připomněla, že podobný návrh přednesla už vláda Andreje Babiše (ANO) v roce 2019. Návrh tenkrát vláda i schválila, ale poslanci ho už nestihli projednat. "Je určitě dobře, že to tu je. Velmi to podporujeme," řekla Vildumetzová.

Pro návrh nakonec hlasovali poslanci napříč politickým spektrem. Ze 155 přítomných poslanců návrh podpořilo 154 poslanců, jeden poslanec za hnutí ANO, konkrétně Marek Novák, se při hlasování zdržel. Proti nebyl nikdo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.