Přes 200 korun za hodinu. Podívejte se, jakým brigádníkům nabízí firmy nejvíce

Na hledání letní brigády je nejvyšší čas. Na webu Prace.cz bylo ke konci minulého týdne zveřejněno více než dva tisíce nabídek. Největší poptávka je momentálně po lidech na pozice prodavač a pokladní, hojně se hledají také číšníci/servírky a dělníci.

"Letos mají brigádníci největší šanci získat práci na pozicích prodavač, pokladní, administrativní pracovník a dělník. Následují pozice v gastronomii: číšník/servírka a kuchař, hodně poptávaná je i pozice zaměstnance provozu restaurace či pomocná síla do kuchyně, což koresponduje s růstem nabídky gastronomických služeb v turisticky exponovaných lokalitách," řekl Tomáš Pavlíček z portálu Prace.cz.

[chooze:article;value:558932]

​"Velký zájem zaměstnavatelů je také o řidiče a skladníky/manipulanty. Práce v logistice a skladech je hodně celý rok, nyní zde firmy potřebují vykrýt činnosti svých kmenových zaměstnanců, kteří budou čerpat dovolenou. Žádaní jsou také pracovníci ostrahy ze stejných důvodů, léto je navíc hlavní sezónou hudebních festivalů a dalších velkých kulturních či sportovních akcí, kde jsou právě pracovníci ostrahy potřeba," dodal Pavlíček.

​O tyto pozice ale mezi samotnými brigádníky až takový zájem není. "Zájemce o brigádu láká často rozmanitější práce: jako řidič, kurýr či delegát cestovní kanceláře, nebo naopak pohodovější práce na recepci či jako fakturant/fakturantka," popsal expert.

Nejvíce si vydělají kurýři

Podle dat portálu si pomocná síla do kuchyně vydělá v průměru za hodinu 150 korun, dělník 170 korun, pracovník ostrahy 175 korun, číšník 183 korun. Prodavač pak 184 korun, skladník 188 korun, delegát cestovní kanceláře 193 korun, administrativní pracovník 195 korun, řidič 205 korun a kurýr 215 korun za hodinu.

​​​Nejvíce nabídek brigád je v Praze (40 %), v Jihomoravském kraji (14 %) a Středočeském kraji (11 %). Dále následují kraje Moravskoslezský (6 %), Plzeňský (4 %), Jihočeský (4 %) a Královéhradecký (3 %). Ostatní kraje mají pod 3 %, nejméně pak kraj Karlovarský (1 %).

Zájemci by neměli s výběrem dlouho váhat. "Mnoho studentů a studentek s hledáním letní brigády čeká, až skončí školní rok. A to již mohou být nejlepší místa obsazená. Vyplatí se tedy vybírat již v první polovině června," radí Pavlíček.

Ministr práce a sociálních věcí (MPSV) Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhl novelu zákoníku práce, která by umožnila už 14letým dětem najít si brigádu. Podívejte se, jaké profese by mohli vykonávat (5/24):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.