Přes 40 stupňů ve stínu. Úmorná vlna veder bere Evropu útokem

[chooze:gallery;value:36512]

​Dovolenkové destinace, jako jsou Itálie, Chorvatsko, Řecko a další Balkánské státy, čekají úmorná vedra. Modely hlásí, že na některých místech mají teploty dokonce překročit 40 stupňů. "Od úterý do soboty bude z Itálie na Balkánský poloostrov proudit horký vzduch a poté se rozšíří nad Slovensko, Maďarsko a Polsko," upozornili meteorologové z webu Severe weather Europe.

Tamní teploty se mají nacházet dokonce o 12 stupňů výše nad červencovým průměrem. "Frontální zóna vytvoří mezi západní a střední Evropou velký teplotní kontrast, což bude utvářet silný vítr převážně v alpské oblasti Francie a výše položených částech," predikovali meteorologové. 

[chooze:article;value:563624]

Právě chladnější koryto rozprostírající se nad západní Evropou bude tamní teploty držet na nižší úrovni. Podle modelů má studené koryto postupně zeslábnout, což umožní horkému subtropickému vzduchu, aby proudil do střední a východní části Evropy.

Horké počasí tak dorazí i do Česka. Už v úterý se mají tuzemské teploty vyšplhat nad supertropickou hranici 35 °C. Podle Českého hydrometeorologického úřadu se však na našem území objeví i silné bouřky. "Od středy se budou vyskytovat přeháňky a bouřky, které budou výjimečně i silné," upřesnili meteorologové.

Vedro a šílené dusno. Vzápětí udeří bouřky. ČHMÚ vydal výstrahu (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.