Přes 60 případů. Policie šetří výhrůžky i schvalování masakru na univerzitě

"Prověřujeme několik desítek takových výhružek. Všechny bereme vážně a prověřujeme každou tu událost," sdělil TN.cz ve středu mluvčí Policejního prezidia David Schön s tím, že policisté se zabývají už víc než 60 poznatky ohledně nebezpečného vyhrožování nebo schvalování tragického útoku střelce na filozofické fakultě.

"Zpravidla se týkají šíření poplašné zprávy, nebezpečného vyhrožování nebo schvalování trestného činu," doplnila policie na sociální síti X. 

[chooze:article;value:534417]

O následcích a průběhu konkrétních případů bude policie informovat později, podle prezidia ale už některé přečiny vyřešila. "K dnešnímu dni se zabýváme více než 60 takovými případy a u 30 z nich již známe totožnost konkrétních osob," uvedli strážci zákona na platformě. 

V pondělí policie zasahovala proti muži, který vyhrožoval střelbou. Při policejním zásahu u něj policie nenašla žádnou zbraň, za vyhrožování či schvalování trestného činu ale lidem v podobných případech hrozí jeden rok vězení. 

Jeden muž na internetu vyhrožoval vystřílením jednoho z frekventovaných míst v Brně. "Byl zadržen ostrahou a převzali si ho přivolaní policisté. Zbraň neměl a policistům sdělil, že to nemyslel vážně. I tak ho zřejmě nemine stíhání minimálně za šíření poplašné zprávy," uvedl mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb. 

[chooze:article;value:534230]

Po několika hodinách od zveřejnění výhružek pražští policisté zadrželi muže, který ve skupině na sociální síti schvaloval masovou vraždu. Nyní je podezřelý z nebezpečného vyhrožování. V sobotu pak policisté zadrželi neznámého člověka, který hrozil, že hrůzný čin střelce napodobí. Video ze zásahu zveřejnili na sociální sítě. "Po několika hodinách byl ztotožněn. Úkony stále probíhají, zatím je přečin kvalifikovaný jako šíření poplašné zprávy," upřesnili.

V posledních dnech se kriminalisté zabývali i dalšími výhružkami, v Sokolově nyní vyšetřují muže, který ve čtvrtek po tragédii umístil na sociální síť fotku zbraně s popiskem "my turn" (česky teď je řada na mně). Tento čin také řeší jako šíření poplašné zprávy. "Znovu zdůrazňujeme, že podobné jednání na sociálních sítích je velmi problematické a autorům příspěvků hrozí trestní stíhání," uvedl ve středu mluvčí Šváb. 

[chooze:article;value:534199]

Čtvrteční tragická střelba na pražské filozofické fakultě si vyžádala 14 obětí. Podezřelý má mít na svědomí i život svého otce a dvouměsíčního nemluvněte a muže v Klánovickém lese.

Veřejnost ve sbírce pro pozůstalé obětí tragédie, kterou vypsal Nadační fond Univerzity Karlovy, dosud vybrala už téměř 46 milionů korun. V další sbírce se lidé skládají i na pomoc rodině obětí střelby z Klánovic, nashromáždili už přes devět milionů korun. 

Česko uctilo oběti střelby. Ve sbírkách se vybralo už přes 30 milionů korun: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.