Moderní bydlení

Přes 90 % restaurací zdražilo. Průzkum odhalil, kde ceny rostou nejvíc

[chooze:gallery;value:36857]

​Hostů přibývá, ale šetří a nemá je kdo obsluhovat a vařit jim. Tak by se daly ve zkratce shrnout výsledky průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Edenred. Vyplývá z něj, že české restauratéry aktuálně nejvíce trápí nárůst cen surovin (75 %) a dalších vstupů (82 %). Oproti minulým rokům ale jde o pokles, v roce 2022 to byl problém pro 92, respektive 89 % restauratérů. 

​Naopak stále větším problém je sehnat do restaurací zaměstnance, a to do kuchyně i na servis. Problém s tím letos má 57, respektive 59 % restaurací. 39 % pak má problém s tím, jaké peníze za svou práci lidé chtějí. Zákazníci se přitom do restaurací vracejí, letos hlásí nedostatek 38 % zařízení. Ještě v roce 2022 chyběli hosté v 65 % restauracích. 

Restaurace zdražují

Oproti loňskému květnu zdražilo 94 % oslovených restaurací. Většinou však šlo jen o mírné zdražení. Dvě třetiny zařízení zvedly ceny o méně než 10 %. Zpomalení růstu cen potvrzují i data z Edenred Restaurant Indexu. Z něj vyplývá, že Češi za obědové menu aktuálně zaplatí v průměru necelých 190 korun. Od konce minulého roku tak ceny stouply o necelé 3 koruny.

[chooze:article;value:563449]

​Úplně nejvíce dnes lidé za oběd utratí v Praze. Jeden hlavní chod v metropoli průměrně vyjde na 212,8 korun. Dvousetkorunovou hranici v červnu vedle Prahy a Brna nově překročily také České Budějovice. Nejlevnější je naopak polední stravování v Olomouci, kde za oběd místní zaplatí 167,6 korun, tedy o pětinu méně než v hlavním městě.

​"Celkový růst cen se v prvním pololetí výrazně zpomalil. Ceny od začátku roku stouply v průměru asi o 1,5 %. V jednotlivých regionech ovšem dochází k dílčím výkyvům. Dá se očekávat, že například v turisticky oblíbenějších oblastech přes prázdniny ceny stravování mírně stoupnou. V posledních letech tento trend pravidelně sledujeme třeba v Praze. Mělo by však standardně jít o nárůsty v řádech jednotek korun," popsala členka vedení společnosti Edenred Aneta Martišková. Největší cenové odskoky jde podle ní vidět zejména v Karlových Varech a v Liberci, kde si lidé v prvním pololetí letošního roku za oběd museli připlatit 9,3, respektive 7,4 koruny. Opačným extrémem je Olomouc, kde v první polovině letošního roku obědy naopak zlevnily – konkrétně o 3 koruny.

Za kvalitu Češi zaplatí

Podle expertů se v poslední době daří zejména kvalitnějším restauracím. "Dochází více a více k ‚souboji konceptů‘, což je ale z pohledu vývoje na trhu pozitivní zpráva. Kvalita a dobrá služba za férovou cenu vítězí častěji nad všude dostupným nekvalitním průměrem. Jak v obědech, tak večeřích, pivu, pizze, tak i u stánků v kempech. A to není špatně. Největší výzvou je tedy současná situace pro samotné provozovatele. Ti se musí zamyslet, zda mají pro budoucnost vítězný nebo průměrný koncept," uvedl člen představenstva Hospodářské komory Luboš Kastner.

Ceny vzrostly i v chorvatských restauracích. Podívejte se, kde nejvíce (7/24):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.