Přešlapy při oslavách v Normandii. Svět zaujalo podivné chování světových lídrů

[chooze:gallery;value:36149]

​Svět si ve čtvrtek připomněl 80. výročí vylodění v Normandii. Oslavy, které probíhaly nedaleko normanských pláží a jichž se účastnili přední světoví politici, se ovšem neobešly bez trapasů.

Pozornost na sebe opět upoutal 81letý americký prezident Joe Biden. Na sociálních sítích totiž podle Fox News začala kolovat videa, na nichž Biden stojí na pódiu vedle své manželky Jill a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a zdlouhavě se pokouší sednout si na židli, ale místo toho zůstává v jakémsi podřepu.

[chooze:article;value:558978]

Možnost rýpnout si do svého hlavního politického rivala si nenechal ujít ani republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump, který Bidena označil za ostudu Ameriky. "Povzbuzuje tento druh neschopnosti a slabosti naše nepřátele, aby jednali tak, jak jednají? Samozřejmě že ano!" dodal.

Jak ale upozorňuje například magazín Forbes, video bylo upraveno tak, aby vyznívalo pro Bidena co nejtrapněji. Delší verze totiž ukazuje, že také další lidé na pódiu sedí, Biden následně úspěšně usedá a krátce po něm si sedá také jeho žena i francouzský prezidentský pár.

Republikáni také kritizují Bidena za to, že z odpoledního ceremoniálu odešel ještě v době, kdy se jeho francouzský protějšek dál zdravil s veterány. Za brzký odchod sklidil velkou kritiku také končící britský premiér Rishi Sunak. Ten se podle Sky News odpoledního ceremoniálu vůbec nezúčastnil a do programu se zapojil jen ráno. Za tento postup se Sunak v pátek omluvil.

"Hluboce mi záleží na veteránech a bylo mi ctí reprezentovat Spojené království na řadě akcí v Portsmouthu a Francii během posledních dvou dnů a setkat se s těmi, kteří statečně bojovali. Po skončení britské akce v Normandii jsem se vrátil zpět do Spojeného království. Když se nad tím zamyslím, byla chyba nezůstat ve Francii déle. Omlouvám se," napsal na síti X.

[chooze:article;value:558865]

​Trapas se nevyhnul ani francouzské první dámě Brigitte Macronové. Právě během dopoledního ceremoniálu u památníků britských vojáků měla podle deníku Daily Mail natáhnout ruku směrem ke královně Camille, jako by se s ní chtěla držet za ruce. Královna ale s první dámou nespolupracovala a chycení za ruce neverbálně odmítla. Nastala tak trapná chvíle.

Navíc šlo o porušení nepsaných pravidel při kontaktu se členy královské rodiny. Fyzický kontakt s nimi by totiž neměl za běžných okolností přesahovat klasické podání ruky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.