Přestřelka v australském Queenslandu: Šest mrtvých včetně dvou policistů

Střílelo se v pondělí pozdě odpoledne na pozemku u domu v městečku Wieambilla, které leží asi 270 km západně od Brisbane v australském Queenslandu. Podle vyjádření tam skupina policistů pátrala po pohřešovaném řediteli základní školy v Novém Jižním Walesu.

"Jakmile vstoupili na pozemek, byli zasypáni střelbou a neměli šanci," řekl prezident queenslandských policejních odborů Ian Leavers a dodal, že "dva policisté byli chladnokrevně popraveni". Mrtví policisté byli identifikováni jako 26letá Rachel McCrowová a 29letý Matthew Arnold. Dvojice strážníků sloužila u policie sotva dva roky, píše BBC.

[chooze:article;value:476781]

"Tito policisté zaplatili nejvyšší oběť, aby udrželi naši společnost v bezpečí," řekla velitelka queenslandské policie Katarina Carrollová, když informovala veřejnost o "mimořádně znepokojivých" událostech. Další dva postřelení policisté byli s lehčími zraněními převezeni do nemocnice.

Na místo záhy dorazil speciální policejní zásahový tým s leteckou podporou. Během několikahodinového obléhání byli zabiti dva podezřelí muži a jedna žena. Podle policie byl během přestřelky náhodně postřelen také 58letý soused, který svým zraněním bohužel krátce na to podlehl.

https://twitter.com/australian/status/1602509965385953280?cxt=HHwWgMDTvdaUob0sAAAA

V Austrálii, která má jedny z nejpřísnějších zákonů o držení zbraní na světě, dochází k masové střelbě jen zřídka. Zákaz automatických a poloautomatických zbraní platí od tragické události v Port Arthuru v Tasmánii v roce 1996, kdy osamělý střelec postřílel 35 lidí.

Premiér Anthony Albanese popsal scény ve Wieambille jako "strašné". Podle jeho slov to byl "srdcervoucí den pro rodiny a přátele queenslandských policistů, kteří přišli o život při výkonu služby". Queenslandští představitelé nařídili, aby byly vlajky na vládních budovách staženy na půl žerdi.

Totožnost mrtvých podezřelých, stejně jako motiv jejich agresivního počínání, policie zatím nezveřejnila. Podle listu The Australian měl jeden ze střelců útočících na policisty na internetu zveřejnit konspirační teorie, včetně toho, že masakr v Port Arthuru byl zfalšován vládou, aby umožnil zásah proti vlastnictví zbraní.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.