Převlečení za lékaře zlikvidovali tři teroristy. Ti podle Izraele chystali útok

V půl šesté ráno se skupina asi deseti členů izraelského speciálního komanda infiltrovala do nemocnice Ibn Sína na kraji okupovaného Západního břehu Jordánu. Komando v převlecích a s umělými plnovousy vtrhlo do zdravotnického zařízení s cílem najít muže, který údajně plánoval teroristický útok na Izrael po vzoru 7. října.

"Vnikli do nemocnice jako civilisté. V civilním oblečení i v ženských šatech. Vydávali se za lékaře a zdravotní sestry. Byli oblečeni do bílých plášťů a měli sesterské úbory," popsal ředitel nemocnice.

"To byla policejní akce. Pokud by se to stalo v Pásmu Gazy, tak bychom mohli mluvit o porušení pravidel. Tam všichni musejí být v průběhu akce řádně označeni. Nicméně Západní břeh, to je něco, co můžeme nazvat vnitřním konfliktem, a tam to pravidla umožňují," okomentoval expert na bezpečnostní politiku Milan Mikulecký.

[chooze:article;value:539489]

​Během bleskové operace v utajení, která trvala zhruba deset minut, eliminovalo komando jednoho člena Hamásu a dva členy Islámského džihádu.

"Muhamed Džalamana plánoval v blízké době provést teroristický útok a nemocnici využil jako úkryt. Bezpečnostní složky budou i nadále zasahovat proti jakékoli hrozbě, která ohrožuje bezpečnost občanů státu Izrael," stojí ve společném prohlášení izraelských bezpečnostních složek.

"Většinou tyto akce můžeme přičítat jednotkám Sajeret Duvdevan, což je velice známá jednotka, jejíž příslušníky tvoří příslušníci jak IDF, tak izraelských pohraničních sil, ale i izraelské policie," dodal Mikulecký.

Vedení Hamásu krátce po zásahu oznámilo, že prostuduje návrh příměří, který vzešel z mírových jednání v Paříži. Podle vůdce Hamásu hnutí bude požadovat ukončení izraelské ofenzívy a úplné stažení izraelských sil z pásma Gazy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.