Převrat v další africké zemi. Armáda ovládla Gabon krátce po volbách

Prezidentské volby v africkém Gabonu se zvrtly. Ve volbách, které se konaly v sobotu, vyhrál s 64,27 procenta hlasů stávající prezident Ali Bongo Ondimba, píše portál France24. Ondimba, který v zemi rovníkové Afriky úřaduje už od roku 2009, zvítězil již potřetí.

Ve středu nad ránem se ale proti výsledku voleb postavila gabonská armáda. Vojáci tak v zemi provedli puč a vystoupili v gabonské televizi s oznámením, že v zemi přebírají moc a rozpouští státní instituce. "Rozhodli jsme se bránit mír ukončením současného režimu," řekl podle BBC jeden z vojáků.

[chooze:article;value:515161]

Gabon je zemí v rovníkové Africe, kterou obývají zhruba 2 miliony lidí. Je důležitým státem pro světový obchod s ropou, která se v Gabonu těží a jejíž prodej tvoří až 60 procent státních příjmů. Navzdory velkému nerostnému bohatství jsou však obyvatelé povětšinou chudí a zemi trápí vysoká nezaměstnanost.

Není to první puč, který se v Africe tento rok uskutečnil. Armáda v západoafrickém Nigeru převzala moc na konci července. Puč skončil svržením dosavadního režimu a začátkem nigerské krize, kdy řada afrických států vyjádřila podporu pučistům, zatímco další podpořily předchozí režim.

Extrémisté v Německu plánovali převrat. Pomoc prý hledali u Rusů (7/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.