Převrat ve zkoumání vesmíru: Vědci z NASA objevili na Marsu nové struktury

Vědci z NASA jsou možná o krok blíž k potvrzení teorie, že na Marsu kdysi existoval život. Vozítko Perseverance totiž podle nich učinilo úžasný objev, který možná přepíše dějiny. Tím objevem je kus skály o velikost asi jeden metr krát 60 centimetrů.

"Ten kámen má v sobě hned tři věci, které jsme ještě pohromadě na žádné jiné hornině z Marsu nikdy neviděli. Bílé žilky síranu vápenatého jasně dokazují přítomnost vody na skále, a tady 'leopardí skvrny' zase mohou naznačovat, že před miliardami let mohly chemické reakce v této hornině podporovat mikrobiální život," uvedla vědkyně Morgan Cableová.

Kámen už má i oficiální jméno. Vědci ho pojmenovali Cheyava Falls podle vodopádu v arizonském Grand Canyonu.

[chooze:article;value:566066]

"Cheyava Falls je nejzáhadnější, nejsložitější a potenciálně nejdůležitější horninou, kterou vozítko Perseverance dosud zkoumalo. Je to vlastně první přesvědčivý nález organického materiálu, výrazné barevné skvrny svědčí o chemických reakcích," řekl vědec Ken Farley.

Vědci ale stále musí zvažovat i další varianty a především se pokusit přesně určit, jak hornina vznikla.

Perseverance je zatím největší a nejdokonalejší vozítko vyrobené k průzkumu Marsu. Na Rudé planetě přistálo v únoru 2021 v kráteru Jezero, kde se podle přesvědčení vědců kdysi měla nacházet voda. Hlavním cílem mise je hledání známek možného dávného života na Rudé planetě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.