Prezident Číny Si Ťin-pching navštíví Putina. Chtějí posílit své spojenectví

Rusko a Čína jsou jaderné velmoci a také státy, které mají jedny z nejsilnějších armád na světě. Lídři obou zemí Vladimir Putin a Si Ťin-pching se teď rozhodli posílit své spojenectví. Už příští týden se oba prezidenti setkají v Moskvě.

Půjde o vůbec první státní návštěvu čínského prezidenta v Rusku od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru minulého roku. Cestu do ruské metropole, která je plánovaná od 20. do 22. března, už potvrdili vysocí ruští a čínští představitelé.

[chooze:article;value:495019]

"Během státní návštěvy Ruska bude prezident Si Ťin-pching diskutovat s prezidentem Putinem o vzájemných vztazích i klíčových mezinárodních a regionálních otázkách. Důležitá bude také debata o prohloubení strategické spolupráce, která dodá nový impuls rozvoji vzájemných vztahů," uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin.

Partnerství bez hranic si lídři obou zemí naposledy slibovali během zimních olympijských her minulý rok v únoru. O několik dní později ruské jednotky pod Putinovým velením vpadly na Ukrajinu.

Čínský prezident nikdy ruskou invazi na Ukrajinu neodsoudil. A přestože země oficiálně zaujímá neutrální postoj, posiluje s Ruskem dál ekonomické i vojenské vztahy. Západní představitelé se obávají, že by Peking mohl začít Rusku posílat zbraně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.