Moderní bydlení

Prezident jmenoval nové ministry. Vyřešit mají stavební řízení nebo Dukovany

Prezident Petr Pavel jmenoval v úterý ráno na Pražském hradě dva nové ministry. Ministrem průmyslu a obchodu se stal první místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček. Ten nahradí Jozefa Síkelu (STAN), kterého vláda vysílá do Evropské komise. Za úkol bude mít například dotažení tendru na dostavbu Dukovan. Podle svých slov chce ale rozjet také další projekty, "které půjdou za hranu současného volebního období".

Petr Kulhánek, taktéž nominovaný hnutím STAN, se pak stal ministrem pro místní rozvoj. Na postu tak vystřídá končícího šéfa České pirátské strany Ivana Bartoše, jehož rezignaci si po problémech s digitalizací stavebního řízení po krajských volbách na konci září vyžádal premiér Petr Fiala (ODS).

[chooze:article;value:577351]

Právě digitalizaci si Kulhánek určil jako svou hlavní prioritu. "Druhou prioritou je otázka obnovy povodněmi postižených regionů," prohlásil ještě před svým jmenováním. Oba v úterý jmenovaní ministři by měli být ve funkci přibližně rok. Tolik času totiž zbývá do dalších voleb do Poslanecké sněmovny. 

"Jsem rád, že po krátkém období vládní nejistoty mohu dnes jmenovat nové ministry, doplnit tak vládu a umožnit jí, aby mohla plnohodnotně pokračovat v plnění úkolů, které má ve zbytku tohoto volebního období ještě před sebou," okomentoval jejich jmenování Pavel. "Před vámi oběma jsou úkoly, které jsou mimořádně důležité pro tuto zemi a její občany," dodal směrem k novým ministrům.

"Zároveň bych touto cestou chtěl požádat i zástupce parlamentní opozice, aby v zájmu věcí, které jsou důležité pro všechny občany, přistoupili konstruktivně k opatřením, která budete muset dělat," doplnil.

Prezident se s oběma kandidáty sešel už v pondělí, kdy zároveň přijal Síkelovu demisi a taky demisi ministra Michala Šalomouna (Piráti), který zastával post předsedy legislativní rady vlády. Tato ministerská pozice ale s odchodem Pirátů z vládní koalice zaniká.

[chooze:article;value:575768]

Hodinu po Vlčkově jmenování na ministerstvo ho do úřadu uvedl předseda vlády Petr Fiala. Připomněl, že se novopečený ministr podílel na přípravě nové energetické a hospodářské strategie, a proto může na odcházejícího ministra Síkelu dobře navázat.

"To, s čím já do tohoto resortu přicházím, je nejenom cíl navázat na práci svého předchůdce, ale tu práci rozšiřovat a dívat se dopředu," prohlásil pak sám Vlček. Chtěl by se více věnovat například ochraně spotřebitele nebo otázce cen energií.

S resortem se naopak loučil Síkela, který Fialovi poděkoval za svěřenou důvěru. Poděkoval také zaměstnancům ministerstva. "Bez nich by se mi spousta těch věcí, které jsme zvládli, nepodařila," řekl. "Chtěl bych Lukáši Vlčkovi a celé vládě popřát hodně úspěchů," dodal.

[chooze:article;value:577344]

​Za další hodinu pak Fiala do úřadu uvedl také Kulhánka. Premiér vyzdvihl hlavně jeho zkušenosti z regionální politiky, které mu podle něj na ministerstvu pro místní rozvoj přijdou velmi vhod. Kromě zvládnutí digitalizace stavebního řízení a obnovy povodní zasaženého území čeká nového ministra podle Fialy také úkol podpořit výstavbu dostupných bytů. "Přeju panu ministrovi, ať se mu daří," dodal. 

"Je zřejmé, že to bude docela kvapík," řekl pak ke svému budoucímu působení v úřadě Kulhánek s tím, že s prací začal ještě před oficiálním jmenováním. "Já se na tu práci těším," nechal se také slyšet.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.