Prezident jmenoval Ženíška ministrem. Vláda je konečně kompletní

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se ve čtvrtek stal poslanec TOP 09 Marek Ženíšek. Krátce po půl 12. složil slib do rukou prezidenta Petra Pavla. Prezident Ženíškovi i celé vládě popřál hodně úspěchů. "Jsem přesvědčen, že Marek Ženíšek se s náročnou agendou dokáže poprat. V rámci času, který zbývá, a s kapacitou lidí, co máte k dispozici, to nebude lehká práce," řekl prezident směrem k novému ministrovi.

"Kromě toho jste dostal do vínku ještě jednu složitou oblast, a to je strategická komunikace a boj s dezinformacemi. I když vím, že je to složité, tak je to téma, kterému musíme věnovat pozornost. A já jsem přesvědčen, že události, ke kterým dnes dochází v našem okolí, svědčí jasně o tom, jak zhoubnou moc mohou dezinformace mít na veřejné mínění i na nálady ve společnosti. I proto věřím, že i v této oblasti budete schopen i přes to krátké období alespoň zahájit proces, který povede k tomu, že v této oblasti budeme schopni čelit výzvám,“ dodal Pavel. 

[chooze:article;value:554432]

​Následovalo Ženíškovo uvedení do funkce premiérem Petrem Fialou (ODS). "Marek Ženíšek je zkušený politik, který bude pro celou vládu posilou," řekl Fiala po jeho uvedení. "Výzkum, vývoj a vzdělávání jsou pro naši vládu prioritou," dodal premiér. Ženíšek chce dle svých slov pokračovat v práci Heleny Langšádlové. "Prvním cílem jsou výdaje na příští rok," sdělil nový ministr.

Trable s ministry

Ženíšek nahradil ve funkci Helenu Langšádlovou, která na konci dubna nečekaně oznámila svou rezignaci. Důvodem pro její odstoupení byla podle jejích slov malá viditelnost ministerstva. Ve funkci skončila 5. května. Od té doby byl úřad bez šéfa.

​Původně ji měl totiž nahradit Pavel Tuleja, který se ale nominace dobrovolně vzdal kvůli aféře kolem publikování v predátorských časopisech a kvalitě jeho odborných prací. TOP 09 nakonec přišla s návrhem na jmenování Marka Ženíška.

Na tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.