Prezident oznámil termín vystavení korunovačních klenotů. Nastane změna

O vystavení českých korunovačních klenotů informovala prezidentova kancelář. "Výstava se uskuteční v termínu od 17. do 30. září 2024 u příležitosti svátku sv. Václava," stojí v tiskové zprávě.

"O den dříve budou klenoty slavnostně vyzvednuty z Korunní komory v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha a přeneseny do Vladislavského sálu Starého královského paláce," upřesnil Hrad.

[chooze:article;value:477697]

Prezident Petr Pavel navíc rozhodl, že se klenoty budou vystavovat každý rok v návaznosti na termín zářijového státního svátku. Tento krok učinil jako první hlava státu v historii. "Podrobnosti k letošní výstavě zveřejní Kancelář prezidenta republiky s blížícím se datem konání," doplnili zástupci Odboru komunikace.

Naposledy byly korunovační klenoty vystaveny po pěti letech v lednu minulého roku ku příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky. Tehdy byl o jejich prohlídku velký zájem, jak jsme vás informovali v této reportáži.

Předtím si lidé mohli klenoty prohlédnout po zhruba tří- až pětiletých intervalech. Největší zájem o ně byl v roce 1993, kdy výstavu vidělo dohromady přes 100 tisíc zájemců.

Korunovační klenoty se vrátily do Korunní komory. Zájem o výstavu byl enormní (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.