Moderní bydlení

Prezident Pavel k platu první dámy: Slouží této zemi, nebylo by to fér

[chooze:gallery;value:37640]

​Zpráva o novele zákona o Kanceláři prezidenta republiky obletěla v posledních dnech česká média. Počítat by měla s náhradami pro prezidentovu partnerku nebo partnera ve výši 30 procent nezdanitelné víceúčelové paušální náhrady výdajů prezidenta. To by odpovídalo 95 250 korunám měsíčně.

K návrhu se v úterý vyjádřil i prezident Pavel. "Nikdy jsem nežádal navýšení finančních prostředků. Naopak, můj návrh zněl, aby část mých náhrad byla snížena a převedena na manželku, aby mohla plnohodnotně vykonávat svojí práci a nebyla závislá na manželovi," řekl ve videu zveřejněném na síti X.

[chooze:article;value:577487]

​První dáma podle něj stejně jako prezident slouží Česku. Prezident proto považuje za správné, aby i její výdaje byly uhrazeny. "Role manželky či manžela, popřípadě partnera či partnerky prezidenta republiky nebyla doposud v právním řádu České republiky nijak ukotvena, což v 21. století vnímáme jako situaci, kterou je třeba nevyhnutelně napravit," obhajoval novelu vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Milan Vašina.

Připravované změny by neměly upravovat jen náhrady. "Není správné, aby doba, kterou první dáma stráví službou, nebyla započítána do důchodu, aby jí nebylo hrazeno sociální a zdravotní pojištění. To je nefér," uvedl prezident.

[chooze:article;value:577457]

Objevili se už ale i kritici návrhu. Třeba předseda hnutí SPD Tomio Okamura ho označil za nehoráznost. "To prezidentskému páru nestačí prezidentova půlmilionová výplata měsíčně plus statisícová generálská výsluha?" kritizoval na síti X. Ozvali se i další zástupci mimovládních stran.

[chooze:poll;value:136ef77c2c5c0be53c943c24403f5cdd234f9634]

Zaslouží si první dáma měsíční výplatu? TV Nova se ptala lidí (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.